Artikler om astronomi (24)

Hva er vårjevndøgn?
Vårjevndøgn er når dag og natt er nesten like lange. I Norge varierer mellom 20. og 21. og en sjelden gang den 19. mars.

Når er høstjevndøgn?
Høstjevndøgn i Norge er 22. eller 23. september. Dagen er da like lang som natten – nesten, og sola krysser himmelekvator og fortsetter sørover.

Når er sommersolverv?
Sommersolverv er den lengste dagen i året på den nordlige halvkule, også kjent som den dagen sola snur eller midtsommer.

Når er vintersolverv?
Vintersolverv er den korteste dagen i året på den nordlige halvkule, også kjent som dagen sola snur.

Hva er en supermåne?
En supermåne er når en fullmåne eller nymåne er nær sitt nærmeste punkt til jordkloden; perigeum.

Hva er en mikromåne?
En mikromåne er når en fullmåne eller en nymåne er så langt borte fra jordkloden som mulig: i apogeum. Vi kan bare se mikrofullmånen, ettersom nymånen aldri er synlig fordi den er helt mørklagt.

Total solformørkelse
Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans.

Hva er et skuddsekund?
Skuddsekund legges til innimellom for å kompensere for at jordkloden sakker ørlite over tid.

Fullmånen
Fullmånen er den mest spektakulære månefasen fordi hele måneskiva er opplyst.

Når er det mørketid?
Mørketid er når sola ikke står opp, og solskiva er ikke synlig over horisonten i det hele tatt.

Månefasene
Halve månen er alltid opplyst av sollys. Hvor mye av det reflekterte sollyset vi kan se fra jordkloden varierer fra dag til dag, og det er dette vi kaller månefaser.

Nymånen er usynlig
I moderne astronomi er nymånen usynlig, mens i gamle dager kalte man den første synlige månesigden for nymåne.

Svart måne: En sjelden nymåne
En svart måne er et moderne begrep som beskriver ulike kombinasjoner av nymåner i kalenderen.

Total måneformørkelse
En total måneformørkelse er når jordkloden kommer mellom sola og fullmånen og skygger for de direkte solstrålene. Månen kan få en rødlig glød, og kalles blodmåne.

Hva er nordlys?
Nordlys er et lysfenomen som oppstår når elektriske partikler fra sola kolliderer med jordas atmosfære. Det kan ses på vinterhalvåret i store deler av Norge.

Delvis måneformørkelse
En delvis måneformørkelse skjer når jorda kommer mellom sola og månen og jorda skygger for deler av solstrålene som vanligvis lyser opp månen.

Hva er kometer?
Over 4000 kometer krester rundt Solen. De består av støv og is og stammer fra dannelsen av solsystemet.

Merkurpassasje
Merkur passerer foran sola 14 ganger dette århundret, og da kan vi se planeten som en liten svart prikk på solskiva. Neste merkurpassasje er 13. november 2032.

Lag hullprojektor i en eske
Det er farlig å se rett på sola, men en hullprojektor er enkel å lage.

Kikkertprojektor til solformørkelser
Det er farlig å se rett på sola, men en kikkertprojektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Steg for steg oppskrift.

Meteorsvermer
Meteorer er også kalt stjerneskudd. De ser ut som en pil av lys som skyter raskt over nattehimmelen. Se når og hvor du kan se dem.

Enkel hullprojektor
En hullprojektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den aller enkleste lager du med to ark og en nål. Steg for steg oppskrift.

Tre skyggelag: Umbra, penumbra og antumbra
Formørkelser skjer når jordkloden og månen kaster skygger på hverandre. Skyggene kan ha tre lag som heter umbra, penumbra og antumbra.

Hybrid solformørkelse
En hybrid solformørkelse er en sjelden formørkelse som skifter utseende fra total til ringformet, eller motsatt, alt etter hvor du ser den fra på jorda.