Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Penumbraformørkelse

Penumbraformørkelse: Månens halvskygge

Ved en penumbraformørkelse passerer fullmånen gjennom jordklodens halvskygge (penumbra), men det kan være vanskelig å se formørkelsen.

Penumbraformørkelsen fre 5. mai 2023

Neste formørkelse: Total måneformørkelse – ons 26. mai 2021 …

A Full Moon against a dark sky.

Det er vanskelig å se forskjell på en vanlig fullmåne og en penumbraformørkelse.

©iStockphoto.com/CochiseVista

Penumbraformørkelser er knapt synlige uten teleskop, og er langt i fra så spektakulære som for eksempel totale måneformørkelser, for ikke å nevne totale solformørkelser.

Bare en liten skygge

En penumbraformørkelse kan man i teorien se overalt hvor månen er synlig over horisonten.

Men ettersom det bare er den lyseste delen av jordklodens skygge, halvskyggen eller penumbra, som dekker en del av månen, mens resten av månen fremdeles er opplyst av sola, er det nesten umulig å se denne skyggen / formørkelsen uten teleskop.

Fullmånen vil derfor se ut omtrent som den vanligvis gjør.

Neste fem penumbraformørkelser

Alle formørkelser 1900-2199

Andre måneformørkelser

  • Total måneformørkelse: Jordkloden kommer mellom sola og månen og stopper det direkte sollyset fra å nå månen. Siden sola er bak jordkloden, kaster jorda en skygge som dekker hele månen og fører til at månen ser rødlig eller brunlig ut.
  • Delvis måneformørkelse: Jordkloden skygger for noen av solstrålene og stopper dem fra å nå månen. Siden sola er bak jordkloden, kaster jorda en skygge som dekker deler av månen og fører til en delvis måneformørkelse.

Tema: Formørkelse, Sol, Måne, Astronomi