Hjem   Sol & Måne   Svart måne

Svart måne: En sjelden nymåne

En svart måne er et moderne begrep som beskriver ulike kombinasjoner av nymåner i kalenderen.

Illustrasjon

Rett etter nymåne kan man se månesigden.

©bigstockphoto.com/mr. Smith

Svart måne er ikke et utbredt astronomisk begrep, men omtales stadig oftere på internett og i sosiale medier, blant annet av astrologer og wicca-tilhengere.

Vi har valgt å skrive svart måne i to ord ettersom det sammensatte ordet svartmåne også brukes om en helt vanlig nymåne.

Flere definisjoner

Det finnes minst fire definisjoner på en svart måne. Felles for dem alle er at de handler om nymånen, månefasen som ikke er synlig:

  • Andre nymåne i samme måned: Dette er den vanligste definisjonen, og skjer omtrent hver 29. måned. På grunn av tidsforskjeller kan måneden det skjer i variere. For eksempel var det en svart måne i USA i juli 2019, mens i Norge var den i august 2019.
  • Tredje nymåne i en astronomisk årstid med fire nymåner: Denne versjonen av en svart måne er litt sjeldnere og skjer omtrent hver 33. måned. Astronomer deler året inn i fire årstider som varer i tre måneder: vår, sommer, høst og vinter. Vanligvis har hver årstid tre nymåner, men noen ganger har den fire. Den tredje nymånen i den årstiden er en svart måne. Den samme definisjonen brukes om blå måne, men da gjelder det fullmåner.
  • En måned uten nymåne: Omtrent hvert 20. år er det ingen nymåne i februar. Dette kan bare skje i februar ettersom dette er den eneste måneden som er kortere enn en lunasjon, tiden det tar for månen å rotere en gang rundt jorda (ca. 29,530588 dager). Når dette skjer, har både januar og mars to nymåner. På grunn av tidsforskjeller skjer ikke dette nødvendigvis over hele verden. I Norge får vi en slik svart måne i 2033, mens forrige gang var i 2014.
  • En måned uten fullmåne: Omtrent hvert 20. år er det ingen fullmåne i februar. I stedet har januar og mars to fullmåner hver. På grunn av tidsforskjeller skjer ikke dette nødvendigvis over hele verden. Ifølge denne definisjonen det en svart måne i Norge i 2018, mens den neste er i 2037.

Når er det svart måne?

ÅrstallDato/MånedType
202430. desAndre nymåne i samme kalender-måned
202523. augTredje nymåne i et kvartal med fire nymåner
202731. augAndre nymåne i samme kalender-måned

Dato for svartmåner varierer med tidssonene. Disse datoene er basert på lokal tid i Washington. Endre sted

Usynlig nymåne

Nymåne er månefasen vi ikke kan se fra jorda i det hele tatt fordi ingenting av månens overflate er opplyst av sola. Nymåne må ikke forveksles med den tynne månesigden som blir synlig de første dagene etter nymåne.

Tema: Måne, Astronomi, Kalender