Hjem   Sol & Måne   Svart måne

Svart måne: En sjelden nymåne

En svart måne er et moderne begrep som beskriver ulike kombinasjoner av nymåner i kalenderen.

Illustrasjon

Rett etter nymåne kan man se månesigden.

Rundt en dag etter nymåne kan man se den aller første tynne månesigden.

©bigstockphoto.com/mr. Smith

Svart måne er ikke et utbredt astronomisk begrep, men omtales stadig oftere på internett og i sosiale medier, blant annet av astrologer og wicca-tilhengere.

Vi har valgt å skrive svart måne i to ord ettersom det sammensatte ordet svartmåne også brukes om en helt vanlig nymåne.

Flere definisjoner

Det finnes minst fire definisjoner på en svart måne. Felles for dem alle er at de handler om nymånen, månefasen som ikke er synlig:

  • Andre nymåne i samme måned: Dette er den vanligste definisjonen, og skjer omtrent hver 29. måned. På grunn av tidsforskjeller kan måneden det skjer i variere. For eksempel var det en svart måne i USA i september 2016, mens i Norge er den i oktober 2016.
  • Tredje nymåne i en astronomisk årstid med fire nymåner: Denne versjonen av en svart måne er litt sjeldnere og skjer omtrent hver 33. måned. Astronomer deler året inn i fire årstider som varer i tre måneder: vår, sommer, høst og vinter. Vanligvis har hver årstid tre nymåner, men noen ganger har den fire. Den tredje nymånen i den årstiden er en svart måne. Den samme definisjonen brukes om blå måne, men da gjelder det fullmåner.
  • En måned uten nymåne: Omtrent hvert 20. år er det ingen nymåne i februar. Dette kan bare skje i februar ettersom dette er den eneste måneden som er kortere enn en lunasjon, tiden det tar for månen å rotere en gang rundt jorda (ca. 29,530588 dager). Når dette skjer, har både januar og mars to nymåner. På grunn av tidsforskjeller skjer ikke dette nødvendigvis over hele verden. I Norge får vi en slik svart måne i 2033, mens forrige gang var i 2014.
  • En måned uten fullmåne: Omtrent hvert 20. år er det ingen fullmåne i februar. I stedet har januar og mars to fullmåner hver. På grunn av tidsforskjeller skjer ikke dette nødvendigvis over hele verden. Ifølge denne definisjonen det en svart måne i Norge i 2018, mens den forrige var i 1999.

Når er det svart måne?

ÅrstallDato/MånedType
201931. julAndre nymåne i samme kalender-måned
202018. augTredje nymåne i et kvartal med fire nymåner
202230. aprAndre nymåne i samme kalender-måned

Noen svarte måner er tidsavhengige, og datoene kan variere pga tidssoner. Datoene ovenfor tar utgangspunkt i lokal tid i Bridgeport. Endre sted

Usynlig nymåne

Nymåne er månefasen vi ikke kan se fra jorda i det hele tatt fordi ingenting av månens overflate er opplyst av sola. Nymåne må ikke forveksles med den tynne månesigden som blir synlig de første dagene etter nymåne.

Skaper solformørkelse

Illustrasjon
Solformørkelse er nymånen som dekker sola.
I august 2017 vil en svart måne dekke hele solskiva og lage en total solformørkelse.
©bigstockphoto.com/JohanSwanepoel

Men minst to ganger i året er nymånen faktisk synlig. Dette skjer når nymånen kommer mellom jorda og sola og lager en solformørkelse. Nymånen, eller i alle fall deler av den, blir da synlig som en siluett foran sola (se bilde).

Neste gang en svart måne lager solformørkelse er 21. august 2017. Denne formørkelsen har fått kallenavnet the Great American Eclipse og får mye oppmerksomhet fordi den vil være synlig på tvers av USA fra vest til øst.

Dette er en svært sjelden kombinasjon fordi formørkelsen sammentreffer med en svart måne som er den tredje nymånen i en årstid med fire nymåner.

Tema: Måne, Astronomi, Kalender

Reklame

Mer å lese

Når er høstferien?

Når er høstferien?

Høstferien er en uke lang skoleferie som regel i oktober, i uke 40 eller 41, avhengig av fylke. I Nord-Norge har de fri bare to-tre dager. mer

Fullmånenes navn

Ifølge folkelig tradisjon har hver fullmåne sitt eget navn knyttet til menneskets forhold til naturen. Sevjemåne, Høstemåne og Høymåne er bare noen av dem. mer

Illustrating a blue moon. Manipulated photo of silhouetted trees in front of a blue glowing full moon in a very blue sky.

Blå måne en sjelden gang

Den astronomiske blå måne har ingenting med blåfarge å gjøre. Når månen en sjelden gang er blå, skyldes det støvpartikler i atmosfæren. mer