Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Hull-prosjektør med 2 ark

Lag en enkel hull-prosjektør til solformørkelsen

Det er farlig å se rett på sola, men en hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den aller enkleste lager du med to ark og en nål.

Ringformet solformørkelse tor 10. jun 2021

Neste formørkelse: Total måneformørkelse – ons 26. mai 2021 …

Illustrasjon

Solformørkelsen blir opp-ned på arket.

Hvordan virker den?

En hull-projektor lager, eller projiserer, et opp-ned bilde av sola på et ark (se illustrasjon).

Dersom du vil rette opp bildet kan du lage formørkelses-projektor med kikkert eller teleskop.

Hull-projektor med 2 ark

Den enkleste hullprojektoren lager du selv ved å bruke to stykker av kartong eller papp, for eksempel papptallerkener. I det ene arket lager du et bitte lite hull i med en spiss nål og lar sola lyse igjennom hullet på det andre arket. Kanten på hullet bør være så skarp som mulig, da blir bildet tydeligst. Sollyset som skinner gjennom hullet danner, eller projiserer, et bilde av en rund sol på den bakre arket.

Under en solformørkelse vil du se et opp-ned bilde av skyggen fra månen som passerer foran sola på det bakre arket. Jo lengre arkene er fra hverandre, desto større blir bildet av sola.

Test med lampe og ball

Du kan også teste dette innendørs ved å bruke en leselampe eller lommelykt som sol og føre en ball eller en rund, lystett pappbit foran lampen.

Aldri se rett på sola!

Illustrasjon

Ikke se rett på sola med disse!

Å se direkte på sola kan gi alvorlige øyeskader og i verste fall gjøre deg blind. Hverken solbriller, sveisebriller eller eksponert film er godt nok som beskyttelse. Dette gjelder også under en solformørkelse. Det eneste som er god nok beskyttelse er spesielle solformørkelsesbriller, og du bør forsikre deg om at de er av høy kvalitet.

Med en hull-prosjektør kan du trygt se på speilbildet av solformørkelsen uten å skade øynene.

Tema: Formørkelse, Sol, Astronomi