Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Kikkertprojektor

Kikkertprojektor til solformørkelser

Det er farlig å se rett på sola, men en kikkertprojektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser eller planetpassasjer uten å skade øynene. Du lager den med en kikkert, litt teip og papp.

Total solformørkelse man 8. apr 2024

Neste formørkelse: Penumbraformørkelse – man 25. mar 2024 …

Illustrasjon

Kikkert kan brukes til å projisere formørkelser.

Hvordan virker den?

En kikkertprojektor leder sollyset igjennom en kikkert eller et teleskop og lager, eller projiserer, et bilde av sola på et ark som du kan trygt se på uten å skade øynene.

Dersom du ikke har en kikkert eller et teleskop, kan du lage formørkelsesprojektor av en eske eller av to ark.

Noen teleskop er tryggere

Selv om å lede sollys igjennom en linse er en av de billigste og tryggeste måtene å se en solformørkelse på, kan varmen fra sola skade både kikkerter og teleskop. Dette gjelder spesielt de mer sammensatte teleskopene som har flere linser og prismer limt sammen. Den sterke varmen fra sola kan smelte limet og skade linsene inni okularet, som er den delen man holder mot øyet. Derfor anbefaler astronomer å bruke enkle linsesammensetninger som for eksempel Huygens- og Ramsden-okularer for å projisere en solformørkelse.

Lag din egen projektor

Du trenger:

 • En kikkert eller et teleskop
 • Kamerastativ
 • Pakketeip (som duct-teip)
 • Tapetkniv
 • Kartong til å lage skygge rundt kikkerten/teleskopet
 • Tykt hvitt papir

Fremgangsmåte:

 1. Fest kikkerten eller teleskopet til stativet. I noen tilfeller må det teipes fast med sterk pakketeip.
 2. Skjær ut hull til kikkerten eller teleskopet i kartongen. Kartongen lager skygge rundt kikkerten eller teleskopet slik at det er lettere å se solformørkelsen.
 3. Tre kikkerterten/teleskopet inn i hullet. Dekk til evt. mellomrom med teip slik at det er helt lystett.
 4. Dersom du bruker kikkert, dekk til en av linsene (med deksel eller papp) for å få kun ett bilde av sola.
 5. Vend kikkerten/teleskopet mot sola og projiser bildet på det hvite papiret. Juster arket og stativet for å få best mulig bilde.

Merk: Fordi kikkerten eller teleskopet konsentrerer solas stråler, kan det gå litt varmt. Lyset som projiseres kan brenne hånden din eller arket, og linsene inni kan bli overopphetet. Gi derfor projektoren noen avkjølingsrunder under formørkelsen.

Test med lampe og ball

Du kan også teste dette innendørs ved å bruke en leselampe eller lommelykt som sol og føre en ball eller en rund, lystett pappbit foran lampen slik månen vil bevege seg foran sola.

Tema: Formørkelse, Sol, Astronomi