Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Kikkert-prosjektør

Kikkert-prosjektør til solformørkelser og passasjer

Det er farlig å se rett på sola, men en kikkert-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser eller planetpassasjer uten å skade øynene. Du lager den med en kikkert, litt teip og papp.

Ringformet solformørkelse tor 10. jun 2021

Neste formørkelse: Total måneformørkelse – ons 26. mai 2021 …

Illustrasjon

Kikkert kan brukes til å projisere formørkelser.

Hvordan virker den?

En kikkert-projektor leder sollyset igjennom en kikkert eller et teleskop og lager, eller projiserer, et bilde av sola på et ark som du kan trygt se på uten å skade øynene (se illustrasjon).

Dersom du ikke har en kikkert eller teleskop kan du lage formørkelses-projektor av en eske eller av to ark.

Noen teleskop er tryggere

Selv om å lede sollys igjennom en linse er en av de billigste og tryggeste måtene å se en solformørkelse på, kan varmen fra Sola skade både kikkerter og teleskop. Dette gjelder spesielt de mer sammensatte teleskopene som har flere linser og prismer limt sammen. Den sterke varmen fra Sola kan smelte limet og skade linsene inni okularet, som er den delen man holder mot øyet. Derfor anbefaler astronomer å bruke enkle linsesammensetninger som for eksempel Huygens- og Ramsden-okularer for å projisere en solformørkelse.

Lag din egen projektor

Du trenger:

 • En kikkert eller et teleskop
 • Kamerastativ
 • Pakketeip (som duct-teip)
 • Tapetkniv
 • Kartong til å lage skygge rundt kikkerten/teleskopet
 • Tykt hvitt papir

Fremgangsmåte:

 1. Fest kikkerten eller teleskopet til stativet. I noen tilfeller må det teipes fast med sterk pakketeip.
 2. Skjær ut hull til kikkerten eller teleskopet i kartongen. Kartongen lager skygge rundt kikkerten eller teleskopet slik at det er lettere å se solformørkelsen.
 3. Tre kikkerterten/teleskopet inn i hullet. Dekk til evt. mellomrom med teip slik at det er helt lystett.
 4. Dersom du bruker kikkert, dekk til en av linsene (med deksel eller papp) for å få kun ett bilde av sola.
 5. Vend kikkerten/teleskopet mot sola og projiser bildet på det hvite papiret. Juster arket og stativet for å få best mulig bilde.

Merk: Fordi kikkerten eller teleskopet konsentrerer solas stråler kan det gå litt varmt. Lyset som projiseres kan brenne hånden din eller arket og linsene inni kan overopphete. Gi derfor projektoren noen avkjølingsrunder under formørkelsen.

Test med lampe og ball

Du kan også teste dette innendørs ved å bruke en leselampe eller lommelykt som sol og føre en ball eller en rund, lystett pappbit foran lampen slik månen vil bevege seg foran sola.

Aldri se rett på sola!

Å se direkte på sola kan gi alvorlige øyeskader og i verste fall gjøre deg blind. Hverken solbriller, sveisebriller eller eksponert film er godt nok som beskyttelse. Dette gjelder også under en solformørkelse. Det eneste som er god nok beskyttelse er spesielle solformørkelsesbriller, og du bør forsikre deg om at de er av høy kvalitet. Med en hull-prosjektør kan du trygt se på speilbildet av solformørkelsen uten å skade øynene.

Tema: Formørkelse, Sol, Astronomi