Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Total måne, blodmåne

Total måneformørkelse – Blodmåne

En total måneformørkelse skjer når jordkloden kommer mellom sola og fullmånen og skygger for de direkte solstrålene. Månen kan få en rødlig glød, og kalles noen ganger blodmåne.

Illustrasjon av total måneformørkelse med rødlig glød.
Illustrasjon av total måneformørkelse med rødlig glød.

Formørkelser er skygger i solsystemet.

©timeanddate.no 2015

For at det skal bli en total måneformørkelse må det være fullmåne samtidig som at sola, jorda og månen må danne en helt rett linje.

Når en slik rett linje oppstår, syzygy på fagspråket, formørker jordkloden månen: Det vil si at jordkloden skygger for solstrålene som vanligvis skinner direkte på månen og lyser den opp.

Rød som blod

Men en formørket måne blir ikke helt svart og forsvinner, slik sola gjør under en solformørkelse. Månen blir uansett opplyst av sollyset som reflekteres fra jordklodens halvskygge (se illustrasjon).

Disse solstrålene har først reist gjennom jordas atmosfære, som er full av støvpartikler. Støvet gjør at sollyset reflekteres litt annerledes enn vanlig, slik at fullmånen ved en total måneformørkelse kan bli brunlig, gul, eller dyp rød, og kalles noen ganger "blodmåne".

Fully eclipsed Blood Moon.

En totalt formørket måne kan se rødlig ut.

©bigstockphoto.com/Medardus

En totalformørket blodmåne må ikke forveksles med oktober-fullmånen, som noen steder kalles blodmåne.

Støvet avgjør fargen

Det er størrelsen på støvpartiklene i atmosfæren som avgjør hvilken farge månen har til enhver tid. Når det er en normal støvmengde, kan månen se alt fra grå og brunaktig ut, til oransje eller dyp rød.

Blå måne en sjelden gang

En sjelden gang kan månen bli blåfarget, dersom støvpartiklene er svært mange og har en helt spesiell størrelse, som for eksempel etter vulkanutbrudd eller store skogbranner.

Dette må imidlertid ikke forveksles med fenomenet blå måne, som er en fullmåne som ikke stemmer helt overens med astronomiske årstider og merkedager i kalenderen.

Sju faser

En total måneformørkelse er synlig overalt hvor månen er over horisonten mens formørkelsen pågår. Formørkelsen har sju faser:

  1. Penumbraformørkelse starter: Halvskyggen til jorda begynner å bevege seg over fullmånen. Dette er vanskelig å se uten hjelpemidler som et teleskop.
  2. Delvis formørkelse starter: Jordas kjerneskygge begynner å dekke månen, og den blir litt mørkere.
  3. Total formørkelse starter: Fullmånen er nå helt inni kjerneskyggen til jorda. Månen kan bli rødlig, brun, gul eller oransje.
  4. Maksimal formørkelse: Makspunktet av formørkelsen, totaliteten.
  5. Total formørkelse slutter: Jordas kjerneskygge begynner å trekke seg vekk fra månen.
  6. Delvis formørkelse slutter: Jordas kjerneskygge er helt borte fra månens overflate.
  7. Penumbraformørkelse slutter: Halvskyggen til jorda er også borte fra månen og formørkelsen er over. Månen ser igjen ut som en vanlig fullmåne.

Neste fem totale måneformørkelser

Alle formørkelser 1900-2199

Tema: Formørkelse, Sol, Astronomi, Måne