Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Sol- og måneformørkelser & passasjer

Sol- og måneformørkelser & passasjer

Delvis solformørkelse lør 5. jan - søn 6. jan 2019

I blant skygger månen, jorda og planeter for solas stråler. Dette kalles sol- og måneformørkelse eller en planetpassasje.

Eclipse History

En delvis solformørkelse.

Selv om en solformørkelse er total eller ringformet på sitt mørkeste punkt, så kan den ses som delvis fra flere steder.-

©iStockphoto.com/Hans-Walter Untch

Det er flere typer formørkelser, okkultasjoner og passasjer som skjer når jorda, månen eller en planet kaster skygger på hverandre.

 • Solformørkelse er når månen kommer mellom sola og jordkloden dekker hele, eller en del av solskiva. Det er også kalt okkultasjon.
 • Måneformørkelse er omvendt, når jorda kommer mellom sola og månen og skygger for sollyset til månen.
 • Planetpassasje er når en planet kommer i mellom sola og jordkloden, og danner en svart prikk på sola.

Solformørkelser:

En solformørkelse skjer når månen kommer mellom jorda og sola og helt eller delvis skygger for sola. Det kan kun skje ved nymåne.

Det er tre typer formørkelser: Total solformørkelse, delvis (partiell) solformørkelse og ringformet (annulær) solformørkelse. I tillegg finnes hybride solformørkelser, som er en kombinasjon av total og ringformet.

Alle solformørkelser får navnet sitt fra sitt mørkeste punkt, maksimumspunktet. Det vil si at dersom en solformørkelse er total noe som helst sted på jordkloden, kalles den total solformørkelse. Og dersom formørkelsen blir ringformet, kalles den en ringformet solformørkelse.En delvis solformørkelser er delvis, eller partiell, gjennom hele formørkelsen, også på det mørkeste punktet.

Felles for solformørkelser er at de alle fremstår som en delvis solformørkelse det meste av tiden og fra de aller fleste steder.

1. Total solformørkelse

En total solformørkelse skjer når sola er helt dekket av månen. Totale solformørkelser er sjeldne, og skjer ca. en gang hvert til annethvert år.

2. Delvis solformørkelse

Delvise, eller partielle, formørkelser er når jorda, månen og sola ikke er i en rett linje og sola bare delvis blir skygget av månen.

3. Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når sola er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen.

4. Hybrid solformørkelse

En hybrid solformørkelse er en sjelden formørkelse som skifter utseende fra total til ringformet, eller motsatt, alt etter hvor du ser den fra på jorda.

Måneformørkelser:

En måneformørkelse skjer når jorda kommer mellom sola og månen og jorda skygger for solstrålene som vanligvis lyser opp månen. Måneformørkelser skjer kun når det er fullmåne.

Det er tre forskjellige typer måneformørkelser: Total, delvis og halvskygge (penumbra).

1. Total måneformørkelse

En total måneformørkelse er når jordkloden kommer mellom sola og månen og skygger for lyset fra sola i en rett linje.

2. Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse skjer når sola, jorda og månen ikke er i en helt rett linje og jorda bare skygger for deler av lyset fra sola.

3. Halvskygge måneformørkelse

En halvskygge måneformørkelse er nesten umulig å se uten teleskop. Fullmånen passerer gjennom jordklodens halvskygge (penumbra), og månen kan framstå litt mørkere enn vanlig.

Planetpassasjer:

Når en planet står i en direkte linje mellom jorda og sola, kalles det en passasje. Når planeten Merkur passerer foran sola kalles det en merkurpassasje. Dersom det er Venus, kalles det en venuspassasje.

Bare Merkur og Venus har sine baner innenfor jordas bane og er nærmere sola enn jordkloden. Derfor er det bare disse to planetene vi en gang i blant kan se passere foran sola.

Fem neste formørkelser

Alle formørkelser 1900-2199

Tema: Formørkelse, Sol, Måne, Astronomi

Neste formørkelse starter:

48dager 5t. 25min 17Sek

Delvis solformørkelse

5. jan 2019 kl. 23:34 UTCSe mer

Reklame

Formørkelser & passasjer

 1. Ulike typer formørkelser
 2. Når er neste solformørkelse?
 3. Total solformørkelse
 4. Delvis solformørkelse
 5. Ringformet solformørkelse
 6. Hybrid solformørkelse
 7. Når er neste måneformørkelse?
 8. Total måneformørkelse – Blodmåne
 9. Delvis måneformørkelse
 10. Halvskygge måneformørkelse
 11. Merkur-passasje
 12. Skygger skaper formørkelser

Alt om formørkelserAldri se rett på sola!

 1. Enkel hull-projektor av 2 ark
 2. Hull-projektor av en pappeske
 3. Lag kikkert-projektor selv

Alt om formørkelser

Mer å lese

Formørkelses-prosjektør av eske

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på en solformørkelse uten å skade øynene. Du kan lage den av en eske og andre ting du har liggende hjemme. Steg for steg oppskrift. mer

Kikkert-prosjektør

Det er farlig å se rett på sola, men en kikkert-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser eller planetpassasjer uten å skade øynene. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

A pathway in a park during fall (autumn).

Høstjevndøgn i Norge

Høstjevndøgn i Norge er 22. eller 23. september. Dagen er da like lang som natten – nesten, og sola krysser himmelekvator og begynner å bevege seg sørover. mer