Hjem   Sol & Måne   Mørketid

Mørketid – hva, hvor og når er det?

Mørketid er når sola ikke står opp, og solskiva er ikke synlig over horisonten i det hele tatt.

Nordlys over en nordnorsk fjord i mørketiden.

Nordlys i mørketida.

Nordlys er med på å lyse opp mørketida i Nord-Norge.

©bigstockphoto.com/sdimitrov

Idet øverste rand av sola blir synlig over horisonten, er det soloppgang, og ikke lenger mørketid. Solnedgang er idet solas øvre kant går under horisonten.

Soloppgang & solnedgang i hele verden

Mørketid i Norge

Flere norske byer har mørketid, her er noen:

Mest mørketid på Nordpolen

Mørketid på den nordlige halvkule starter på Nordpolen ved høstjevndøgn i september, da sola går ned. Deretter er det mørketid til sola står opp igjen rundt vårjevndøgn i mars, og det blir midnattssol i et halvt år til neste solnedgang.

Ikke helt mørkt

Illustrasjon
Det er flere grader av tussmørke.
Tussmørke har mange navn; grålysning, morgengry, daggry, skumring, mørkning, kvelding eller den blå timen.

Det er ikke nødvendigvis helt mørkt selv om solskiva er under horisonten. Før det blir natt, er det tre steg av tussmørke, som er den astronomiske fellesbetegnelsen for demring om morgenen og skumring om kvelden.

På norsk kaller vi også demring for grålysning, morgengry eller daggry, mens skumring også kan kalles mørkning, kvelding eller den blå timen.

Mørkt uten mørketid

Noen steder kan oppleve mørketid selv om den astronomiske definisjonen ikke er oppfylt. For eksempel i Bodø, hvor høye fjell skygger for solskiva, selv om den er over horisonten.

Øya Røst ligger ca. like langt nord, og her er det ikke mørketid fordi de har fri sikt mot horisonten.

Refraksjon, lyset bøyes

Dag for dag etter sola har gått ned under horisonten sprer mørket seg sørover til sitt sørligste punkt litt nord for polarsirkelen. Grunnen til at mørketiden ikke stopper akkurat ved polarsirkelen, men at den er litt lenger nord, er såkalt refraksjon: At sollyset bøyes når det treffer jordas atmosfære, og fører til at sola er synlig over horisonten i flere minutter før den faktisk er over horisonten.

Illustrasjon
Vintersolverv på den nordlige halvkule.
Vintersolverv er årets korteste dag også kjent som den dagen sola snur og dagene blir lenger.

Sola "snur" på solverv

Etter vintersolverv trekker mørket seg gradvis nordover igjen fram til sola står opp igjen på Nordpolen rundt rundt vårjevndøgn i mars.

Jevndøgn & solverv i hele verden

Andre land med mørketid

Det er mørketid også på steder i Sverige, Finland, Island, Grønland, Russland, Canada og i Alaska, USA.

Omvendt på sørlige halvkule

På den sørlige halvkule er det omvendt. Der er det mørketid fra Sydpolen til rett sør for den sørlige polarsirkelen i den perioden det er Midnattssol i vår del av verden. Det er bare i Antarktis man kan se mørketid på den sørlige halvkule, ettersom ingen andre landområder ligger sør for den sørlige polarsirkelen.

Tema: Astronomi, Sol

Reklame

Mer å lese

Midnattsol ved Nordkapp.

Midnattssol, hvor og når er den synlig?

Midnattssol er når noe av sola er synlig hele døgnet. Starter på Nordpolen ved vårjevndøgn til rett sør for polarsirkelen ved sommersolverv. Omvendt sørlige halvkule. mer

Illustrasjon av Sola med en liten svart prikk som representerer Merkur.

Merkurpassasje

Merkur passerer foran sola 14 ganger dette århundret, og da kan vi se planeten som en liten svart prikk på solskiva. Forrige merkurpassasje var 11. november 2019. mer

Halvskygge måneformørkelse

Ved en halvskygge-måneformørkelse passerer fullmånen gjennom jordklodens halvskygge (penumbra), men det er nesten umulig å se formørkelsen. mer