Hjem   Sol & Måne   Midnattssol

Midnattssol – hva, hvor og når er det?

Midnattssol er når sola ikke går ned, men noe av solskiva er synlig over horisonten hele døgnet.

Midnattsol ved Nordkapp.

Midnattssol ved Nordkapp.

Midnattssola speiler seg i havet ved Nordkapp, Norges nordligste punkt.

©bigstockphoto.com/Kartouchken

Soloppgang & solnedgang i hele verden

Midnattssol i Norge

Flere norske byer har midnattssol, her er noen:

Dårlig vær skjuler sola

At sola er over horisonten, betyr dessverre ikke det samme som at sola skinner. Når det er tåke eller skyer er ikke solskiva synlig, hverken om dagen eller natta.

Sjekk været!

Mest midnattssol på Nordpolen

Midnattssol på den nordlige halvkule starter på Nordpolen ved vårjevndøgn i mars, da sola står opp. Deretter er noe av solskiva synlig over horisonten hele døgnet. Sola stiger høyere på himmelen hver dag, til den "snur" ved sommersolverv, og begynner å bevege seg "nedover" igjen. (Det er selvsagt ikke sola som beveger seg, men jordkloden.).

Idet øverste rand av sola forsvinner under horisonten, er det solnedgang, og ikke lenger midnattssol. På Nordpolen går sola ned rundt høstjevndøgn i september, og deretter er det mørketid i et halvt år til solas øvre kant igjen blir synlig over horisonten, og det er soloppgang.

Dette er grunnen til at midnattssol og mørketid på engelsk kalles Polar Day (Midnight Sun) og Polar Night.

Refraksjon, lyset bøyes

Illustration image
Sommersolverv på den nordlige halvkule.
Sommersolverv er årets lengste dag også kjent som den dagen sola snur eller midtsommer.

Samtidig som midnattssola dag for dag stiger høyere på himmelen på Nordpolen, sprer den seg sørover. Midnattssola stopper ikke akkurat ved polarsirkelen, men du kan se den også litt lenger sør.

Grunnen til dette er refraksjon: At sollyset bøyes når det treffer jordas atmosfære, og fører til at sola er synlig over horisonten i flere minutter før den faktisk er over horisonten.

Sola "snur" på solverv

Etter sommersolverv i juni, eller midtsommer, trekker midnattssola gradvis nordover igjen fram til sola til slutt går ned igjen på Nordpolen rundt høstjevndøgn i september.

Jevndøgn & solverv i hele verden

Lyst – ikke midnattssol

Famous Bryggen street in Bergen Norway
Lyst uten midnattssol i Bergen.
I Sør-Norge er det lyse sommernetter, men ikke midnattssol, som her i Bergen.
©bigstockphoto.com/Nik_Sorokin

Det kan godt være lyst hele døgnet uten at det er midnattssol, for det blir ikke mørkt med en gang sola går ned. Før det blir natt, er det tre steg av tussmørke, som er den astronomiske fellesbetegnelsen for demring om morgenen og skumring om kvelden. På norsk kaller vi også demring for grålysning, morgengry eller daggry, mens skumring også kan kalles mørkning, kvelding eller den blå timen.

Andre land med midnattssol

Norge er kjent som midnattssolas land eller "Land of the Midnight Sun" i turist-bransjen, men det er midnattssol også i Sverige, Finland, Island, Grønland, Russland, Canada og i Alaska, USA.

Omvendt på sørlige halvkule

På den sørlige halvkule er det omvendt. Der er det midnattssol fra Sydpolen til rett nord for den sørlige polarsirkelen i den perioden det er mørketid i vår del av verden. Det er bare i Antarktis man kan se midnattssol på den sørlige halvkule, ettersom ingen andre landområder ligger sør for den sørlige polarsirkelen.

Tema: Astronomi, Sol

Reklame

Lyset på himmelen

  1. Hvor og når er det midnattssol?
  2. Hvor og når er det mørketid?
  3. Hvor og når er det nordlys?

Sol & Måne-oversikt

Mer å lese

Hybrid solformørkelse

En hybrid solformørkelse er en sjelden formørkelse som skifter utseende fra total til ringformet, eller motsatt, alt etter hvor du ser den fra på jorda. mer

Delvis solformørkelse

En delvis / partiell solformørkelse skjer månen kommer mellom sola og jorda, og skygger for en del av solstrålene. mer

Formørkelses-prosjektør av eske

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på en solformørkelse uten å skade øynene. Du kan lage den av en eske og andre ting du har liggende hjemme. Steg for steg oppskrift. mer