Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Partiell sol

Delvis solformørkelse

Delvis solformørkelse lør 30. apr 2022

Neste formørkelse: Merkur-passasje – man 11. nov 2019 …

En delvis, eller partiell, solformørkelse skjer når en del av månen kommer mellom sola og jorda, og skygger for solstrålene.

Cloudy sky during a partial solar eclipse

Månen dekker en del av sola.

En delvis solformørkelse i Novosibirsk, Russland i 2006.

©bigstockphoto.com/underworld1

Delvise, eller partielle, solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jorda, men ikke i en helt rett linje. Dermed skygger månen bare for en del av solskiva. Delvise solformørkelser skjer alltid nær polområdene.

Alle formørkelser er litt delvise

Solformørkelser blir vanligvis oppkalt etter det mørkeste, eller maksimale, punktet. Men på vei mot det mørkeste punktet er alle solformørkelser delvise.

Det betyr at både totale solformørkelser og ringformete solformørkelser ser ut som en delvis solformørkelse det meste av tiden og fra de aller fleste steder. En delvis solformørkelse er delvis, eller partiell, gjennom hele formørkelsen, også på det mørkeste punktet.

Unntaket fra navne-regelen er hybride solformørkelser, som er både totale og ringformete. Disse skjer fordi jordas avstand til månen endrer seg i løpet av formørkelsen på grunn av kurven på kloden vår. Fra området hvor jordkloden er nærmest månen, vil formørkelsen bli total på sitt mørkeste, mens fra andre områder blir det mørkeste punktet ringformet (se illustrasjon).

Hva må til?

To forhold må være til stede for å få en delvis solformørkelse.

  1. Det må være nymåne.
  2. Månen må være nær måneknutene. Måneknutene er punktene der månens bane rundt jordkloden krysser ekliptikken (jordas bane rundt sola).

Tre stadier

Det er tre stadier i en delvis solformørkelse:

  1. Delvis formørkelse starter: Månens skygge begynner å bli synlig på solskiva.
  2. Maksimal formørkelse: Månen skygger delvis for solskiva.
  3. Delvis solformørkelse slutter: Månen skygger ikke lenger for solskiva og formørkelsen er over.

Aldri se rett på sola!

Å se direkte på sola kan gi alvorlige øyeskader og i verste fall gjøre deg blind. Hverken solbriller, sveisebriller eller eksponert film er godt nok som beskyttelse. Dette gjelder også under en solformørkelse.

Det eneste som er god nok beskyttelse er spesielle solformørkelsesbriller, og du bør forsikre deg om at de er av høy kvalitet.

Med en hull-projektor kan du trygt følge med på en solformørkelse uten å skade øynene, og du kan enkelt lage den selv.

Neste fem Delvis solformørkelse

Alle formørkelser 1900-2199

Tema: Formørkelse, Sol, Måne, Astronomi

Delvis solformørkelse om

927Dager 13Timer 38Minutt 43Sekund

Delvis solformørkelse

30. apr 2022 kl. 18:45 UTCSe mer

Reklame


Mer å lese

Når er høstferien?

Når er høstferien?

Høstferien er en uke lang skoleferie som regel i oktober, i uke 40 eller 41, avhengig av fylke. I Nord-Norge har de fri bare to-tre dager. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Hybrid solformørkelse

En hybrid solformørkelse er en sjelden formørkelse som skifter utseende fra total til ringformet, eller motsatt, alt etter hvor du ser den fra på jorda. mer