Vintersolverv er årets mørkeste dag
Vintersolverv er årets korteste dag. I Norge “snur sola” onsdag 21. desember 2022, klokka 22:48, og dagene blir lysere fram til sommersolverv.


Vintersolverv er den korteste dagen i året.
I Washington, District of Columbia, USA: onsdag 21. desember 2022 kl. 16:48 EST (Endre sted)
Det er det samme som onsdag 21. desember 2022 kl. 21:48 UTC.
- Solverv: Soloppgang, solnedgang og døgnlengde
- Solverv: Nedtelling
- Solverv: Lokaltid i hele verden
- Solverv: Dag- og nattkart
Sola skinner fra motsatt side
Vintersolverv skjer idet sola når sin sørligste deklinasjon på ca. -23,4 grader, eller med andre ord: Denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.
I tiden fra sommersolverv til vintersolverv beveger jordkloden seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv.
Fram til vintersolverv kryper sola litt lavere, eller lenger sør, på himmelen for hver dag, sett fra jordkloden. På selve solvervsdagen står solas høyeste punkt tilsynelatende stille på himmelen, akkurat på steinbukkens vendekrets (breddegrad 23° 26' 22" sør).
Deretter går sola nordover, eller oppover, og solas høyeste punkt, eller senit, blir litt høyere på himmelen for hver dag fram mot sommersolverv igjen. Dette er grunnen til at vi sier at sola “snur”.


Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule.
Sola “står stille”
Selve begrepet solverv kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr sola står stille. På norsk sier vi også at sola “snur”, og noen kaller vintersolverv for solsnu. Dette henger sammen med at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.
Soloppgang og solnedgang der du er
Omvendt sør for ekvator
Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er sommersolverv på den sørlige halvkule.
Mot lysere tider
Ved vintersolverv i desember er det mørketid nord for polarsirkelen (breddegrad 66,5 nord). På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen (breddegrad 66,5 sør), er det midnattssol.