Hjem   Sol & Måne   Vintersolverv

Vintersolverv er årets korteste dag og sola "snur"

Vintersolverv – eller midtvinter – er årets korteste dag. I Norge er det 21. desember 2016, klokka 11:44.

Illustration image

Vintersolverv er den korteste dagen i året.

Vintersolverv i Norge er idet Nordpolen vipper ca. 23,4 grader vekk fra sola.

Solverv (desember) i Washington, District of Columbia, USA er
torsdag 21. desember 2017 kl. 11:28 EST
velg en annen by som "hjemsted"

Solverv (desember) i UTC-tid er
torsdag 21. desember 2017 kl. 16:28 UTC

Alltid i desember

Vintersolverv – eller midtvinter – på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. og 23. desember.

Lavest på himmelen

Vintersolverv skjer idet sola når sin sørligste deklinasjon på ca. -23,4 grader, eller med andre ord: Denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

Sola “står stille”

Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”. Men på norsk sier vi også at sola “snur”. Dette henger sammen at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.

Illustration image
Vintersolverv i nord er sommersolverv i sør.
Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule.

Sola “snur”

I de seks månedene siden sommersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt lavere, eller lenger sør, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). På selve solvervsdagen står sola tilsynelatende stille på himmelen, akkurat på steinbukkens vendekrets (breddegrad 23° 26' 22" sør).

Deretter går sola sørover, eller nedover, og solas høyeste punkt–senit–blir litt lavere på himmelen for hver dag fram mot vintersolverv igjen. Dette er grunnen til at vi sier at sola “snur” .

Sola skinner fra motsatt hold

Det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv.

Dagene blir lengre

Soloppgang & Solnedgang der du er

Ved vintersolverv i desember er det mørketid nord for polarsirkelen (breddegrad 66,5 nord). På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen (breddegrad 66,5 sør), er det midnattssol.

Omvendt sør for ekvator

Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er sommersolverv på den sørlige halvkule.

Tema: Kalender, Sol, Astronomi

Finn solverv og jevndøgn

Reklame

Solverv og jevndøgn i Norge

  1. Vårjevndøgn
  2. Sommersolverv
  3. Høstjevndogn
  4. Vintersolverv

Jevndøgn & solverv oversikt

Soloppgang og solnedgang

Kalender med helligdager

Mer å lese

Sol- og måneformørkelser

Lokal tid & dato for alle sol- og måneformørkelser og planetpassasjer med animasjon: Total, delvis og ringformet (annulær) solformørkelse og total, delvis og halvskygge måneformørkelse. mer

Når er høstferien?

Høstferien er en uke lang skoleferie som regel i oktober, i uke 40 eller 41, avhengig av fylke. I Nord-Norge har de fri bare to-tre dager. mer

De 12 månedene

Månedene deler opp et året i omtrent like deler basert på månens syklus rundt jordkloden. Det er 12 måneder på 28, 30 eller 31 dager i et normalt år. mer