Hjem   Sol & Måne   Vintersolverv

Vintersolverv er årets korteste dag og sola "snur"

Vintersolverv er årets korteste dag. I Norge “snur sola” søndag 22. desember 2019 kl. 05:19.

Illustrasjon

Vintersolverv er den korteste dagen i året.

Vintersolverv er idet øyeblikket Nordpolen vipper lengst vekk fra sola.

Sola “står stille”

Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”. På norsk sier vi også at sola “snur”. Dette henger sammen med at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.

Sola “snur”

Vintersolverv skjer idet sola når sin sørligste deklinasjon på ca. -23,4 grader, eller med andre ord: Denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

I de seks månedene siden sommersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt lavere, eller lenger sør, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). På selve solvervsdagen står sola tilsynelatende stille på himmelen, akkurat på steinbukkens vendekrets (breddegrad 23° 26' 22" sør).

Deretter går sola sørover, eller nedover, og solas høyeste punkt–senit–blir litt lavere på himmelen for hver dag fram mot vintersolverv igjen. Dette er grunnen til at vi sier at sola “snur” .

Illustrasjon
Vintersolverv i nord er sommersolverv i sør.
Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule.

Vintersolverv på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. til 23. desember.

Sola skinner fra motsatt hold

Det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv.

Omvendt sør for ekvator

Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er sommersolverv på den sørlige halvkule.

Mot lysere tider

Soloppgang & Solnedgang der du er

Ved vintersolverv i desember er det mørketid nord for polarsirkelen (breddegrad 66,5 nord). På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen (breddegrad 66,5 sør), er det midnattssol.

Tema: Sol, Astronomi, Kalender

Reklame


Kalender med helligdager

Mer å lese

Når er høstferien?

Når er høstferien?

Høstferien er en uke lang skoleferie som regel i oktober, i uke 40 eller 41, avhengig av fylke. I Nord-Norge har de fri bare to-tre dager. mer