Hjem   Sol & Måne   Fullmånen

Fullmånen

Fullmånen er den mest spektakulære månefasen fordi hele måneskiva er opplyst.

Illustrasjon

Hele måneskiva er opplyst ved fullmåne.

Når den siden av månen vi kan se fra jorda er fullstendig opplyst ved fullmåne, er den motsatte siden fullstendig mørklagt.

©iStockphoto.com/selimaksan

Hele måneskiva opplyst

Ved fullmåne er hele, eller 100%, av måneskiva opplyst av sola og månelyset kan være sterkt nok til å lyse opp ellers mørke netter.

Når den siden av månen vi kan se fra jorda er fullstendig opplyst ved fullmåne, er den motsatte siden fullstendig mørklagt.

Månen i midten

Teknisk sett er det fullmåne bare et øyeblikk, idet sola og månen står på linje på hver sin side av jordkloden (se illustrasjon).

Fullmånen er synlig på himmelen omtrent fra solnedgang til soloppgang. I det øyeblikket hvor månen er 100% opplyst, er månen bare synlig på den delen av jorda hvor det er natt, med noen få unntak.

Illustrasjon
Månens posisjon i rommet ved fullmåne.
Når sola, jordkloden og månen står på linje, slik som ved fullmåne, kalles det en syzygy på fagspråket.

Allikevel kan månen se ut som om den er full både en dag før og etter fullmåne, mens mer enn 98% av måneskiva er opplyst. Derfor kan det være vanskelig å se forskjell på en "ekte" fullmåne og slutten av mellomfasen voksende måne (ny) eller begynnelsen av mellomfasen minkende måne (ne).

Tredje hovedfase

Fullmånen er den tredje av de fire hovedfasene. De andre tre hovedfasene er nymåne, halvmåne i første kvarter og halvmåne / siste kvarter.

I tillegg er det fire mellomfaser som opptar tiden mellom hovedfasene. Disse har offisielle navn på engelsk, men ikke på norsk. Vi har valgt å kalle dem voksende månesigd (Waxing Crescent Moon), voksende måne (ny) (Waxing Gibbous Moon), minkende måne (ne) (Waning Gibbous Moon) og minkende månesigd (Waning Crescent Moon).

Månens avstand til jorda varierer fordi månen roterer rundt jordkloden mot klokka i en ellipseformet bane. Den samme siden av månen vender alltid mot jorda. Men over tid, beveger månen seg litt fra nord mot sør og litt fra øst mot vest. Denne bevegelsen, kjent som librasjon, gjør det mulig å se opptil 58% av månens overflate fra jorda, men bare 50% av gangen.

Supermåne og mikromåne

De to ytterpunktene i månens ellipseformede bane heter enten perigé eller perigeum (nærmest jorda) og apsis, apogé eller apogeum (fjernest fra jorda).

Når det er fullmåne (eller nymåne) samtidig med at månen er nær perigeum, kalles dette ofte supermåne. Dette er ikke en formell astronomisk betegnelse, men ble først brukt av en astrolog, Richard Nolle, i 1979. Når det er nymåne eller fullmåne samtidig med at månen er nær apogeum, er det uformelle navnet mikromåne.

Måneformørkelser bare ved fullmåne

Illustrasjon
En totalt formørket måne kan se knall rød ut.
En totalt formørket fullmåne kan se rødlig ut, siden den bare opplyses av de filtrerte solstrålene i jordas halvskygge.
Deanne Fortnam

Måneformørkelser skjer når jordkloden kommer mellom sola og fullmånen og skygger for de direkte solstrålene som ellers lyser opp månen. Totale måneformørkelser kan være flotte å se på fordi månen kan bli helt rød. Delvise og halskygge-måneformørkelser er vanskeligere å skille fra en vanlig fullmåne.

Solformørkelser, derimot, skjer bare når det er nymåne.

Blå måne er en fullmåne

Vanligvis er det 12 fullmåner hvert år, én i hver måned. Men vår kalender er ikke perfekt synkronisert med månefasene. Derfor er det innimellom 13 fullmåner i et kalenderår. Når dette skjer, er minst en av dem en blå måne.

Fullmåne i kalenderen

Kalendersymbol for fullmåne

Symbolet for fullmåne i kalendere er en svart sirkel som er helt hvit inni.

De andre hovedfasene har disse symbolene:
Kalendersymbol for nymåne = nymåne Kalendersymbol for første kvarter = første kvarter Kalendersymbol for siste kvarter = siste kvarter

Illustrasjon
Fullmånen påvirker tidevannsforskjellene.
Tidevannsforskjellene er størst ved fullmåne og nymåne.
©bigstockphoto.com/duallogic

Påvirker tidevannet

Tidevannet på jorda er for det meste generert av månens gravitasjonskraft. Tidevannsforskjellene er størst ved fullmåne og nymåne når sola og månen står på rett linje på samme eller motsatt side av jorda.

Fullmånen i kulturen

Månen har påvirket menneskers kultur i årtusener, og fullmånen spesielt. For eksempel blir datoen for første påskedag fastsatt til første søndag etter første fullmåne på eller etter vårjevndøgn.

Månen har inspirert oppfinnelsen av utallige guder, som den romerske gudinnen Luna eller hennes norrøne mannlige motstykke Mani, som ga sitt navn til mandag. Og selv i dag, brukes gamle fullmånenavn, som for eksempel høstemåne.

På Kirkemøtet i Nikea i 325, ble det bestemt at første påskedag alltid skulle falle på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn, og denne beregningen brukes fortsatt i de fleste kristne kirkesamfunn, inkludert i Den norske kirke.

Illustrasjon
Fullmåne-fest på stranda i Thailand.
Neonlys lyser opp en overskyet kveld på en fullmåne-fest på øya Koh Pha Ngan i Thailand.
©iStockphoto.com/Phurinee

Før i tiden trodde folk at fullmånen førte til flere former for psykisk sykdom, men også at den kunne forvandle vanlige menn til skrekkelige varulver.

Fullmånen blir fremdeles feiret. En av de mest kjente festene nå for tiden er fullmånefesten, eller Full Moon Party, på øya Koh Pha Ngan i Thailand, hvor tusenvis av turister samles til fest og moro hver eneste fullmåne.

Neste fem Måneformørkelser

Alle formørkelser 1900-2199

Tema: Astronomi, Måne, Formørkelse

Neste Fullmåne

9. mar 2020 kl. 13:47

Forrige Fullmåne

9. feb 2020 kl. 02:33

Tidspunkt for Fullmåne kan variere på grunn av forskjellige tiddsoner. Datoen her tar utgangspunkt i lokal tid i Bridgeport. Endre sted

Reklame

Mer å lese

En delvis formørket fullmåne på nattehimmelen.

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse skjer når jorda kommer mellom sola og månen og jorda skygger for deler av solstrålene som vanligvis lyser opp månen. mer

Halvskygge måneformørkelse

Ved en halvskygge-måneformørkelse passerer fullmånen gjennom jordklodens halvskygge (penumbra), men det er nesten umulig å se formørkelsen. mer

Cloudy sky during a partial solar eclipse

Delvis solformørkelse

En delvis / partiell solformørkelse skjer månen kommer mellom sola og jorda, og skygger for en del av solstrålene. mer