Hjem   Sol & Måne   Høstjevndøgn

Høstjevndøgn: Dag og natt like lange, men bare nesten

Høstjevndøgn er i september og markerer begynnelsen på høsten i mange land på den nordlige halvkule. Sola krysser himmelekvator og begynner å bevege seg sørover.

Illustrasjon

Jordklodens posisjon i forhold til sollyset.

Jordklodens posisjon i forhold til solstrålene ved høstjevndøgn i september.

Jevndøgn (september) i Washington, District of Columbia, USA er
mandag 23. september 2019 kl. 03:50 EDT
velg en annen by som "hjemsted"

Jevndøgn (september) i UTC-tid er
mandag 23. september 2019 kl. 07:50 UTC

På høstjevndøgn skinner sola rett på ekvator, og dag og natt er nesten like lange, rundt 12 timer natt og 12 timer dag, over hele kloden.

Høstjevndøgn inntreffer idet sola krysser himmelekvator fra nord til sør. Himmelekvator er den imaginære linjen på himmelen over jordens ekvator.

Omvendt i sør

Illustrasjon
Det er to jevndøgn og solverv hvert år.
Jevndøgn og solverv er omvendt på de motsatte sidene av ekvator.

Det motsatte skjer i mars, under vårjevndøgn.

På den sørlige halvkule er årstidene og jevndøgn på omvendt tidspunkt, slik at vårjevndøgn er i september og høstjevndøgn i mars, for eksempel i Sydney, Australia.

Like lange - men ikke i nord

På engelsk heter jevndøgn "equinox", som betyr "lik natt" på latin. Grunnen er at på jevndøgn er dag og natt blitt oppfattet som akkurat like lange - altså 12 timer dag og 12 timer natt.

Men dette er ikke helt riktig. På de delene av jordkloden som er lengst borte fra ekvator, altså lengst nord og lengst sør, er dagen litt lengre enn natten på høstjevndøgn. Dagen i Kirkenes er for eksempel flere minutter lengre enn dagen i Oslo på høstjevndøgn:

Soloppgang tar tid

Det er flere grunner: den ene er at "soloppgang" er definert som det øyeblikk solas øvre kant blir synlig over horisonten. På samme måte er "solnedgang" definert som det øyeblikk solas øvre kant forsvinner under horisonten. Den tiden det tar for resten av solskiva å gå ned eller stå opp, kan være opptil flere minutter, og disse minuttene må legges til dagens lengde.

Refraksjon, lyset bøyes

Den andre grunnen er såkalt refraksjon, at sollyset bøyes når det treffer atmosfæren. Dette fører til at sola blir synlig over horisonten flere minutter før den faktisk er over horisonten.

Omfanget av refraksjon avhenger av atmosfærisk trykk og temperatur. Våre beregninger for soloppgang & solnedgang bruker standard atmosfærisk trykk på 101.325 kilopascal og temperatur på 15°C.

Eneste solnedgang på Nordpolen

På Nordpolen er det bare én solnedgang i året, rundt høstjevndøgn. Etter solnedgangen er det mørketid helt til sola står opp igjen rundt vårjevndøgn og det blir sol både dag og natt, midnattssol, til neste solnedgang.

Tema: Sol, Astronomi, Kalender

Reklame

Solverv og jevndøgn i Norge

  1. Vårjevndøgn
  2. Sommersolverv
  3. Høstjevndogn
  4. Vintersolverv

Jevndøgn & solverv oversikt

Kalender med helligdager

Mer å lese

Skoleruta 2018-2019

Skoleruta 2018-2019

Skoleåret 2018-2019 for hele Norge med oversikt over skoleferiene med høstferien og vinterferien fylkesvis. mer

Når er påsken?

Når er påsken?

Her finner du datoer for skolens påskeferie og alle helligdagene i den stille uka. Visste du at datoen for påske henger sammen med fullmånen og vårjevndøgn? mer

Inneklemte dager 2019

Inneklemte dager 2019

Sjekk hvilke inneklemte dager du kan bruke for å lage langhelger eller utvide påsken eller juleferien. mer

Hva er vårjevndøgn?

Vårjevndøgn er når dag og natt er nesten like lange. I Norge varierer mellom 20. og 21. og en sjelden gang den 19. mars. mer