Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Beskytt øynene dine

Pass på øynene dine når du ser på sola!

Aldri se direkte på sola. Du kan skade øynene dine, og i verste fall kan du bli blind. Formørkelsesbriller og solfilter er den eneste trygge måten å se på sola på. Solbriller er ikke nok.

Total solformørkelse man 8. apr 2024

Neste formørkelse: Penumbraformørkelse – man 25. mar 2024 …

Illustration of sunglasses, telescope, binoculars, camera with a big red X across them.

Beskytt øynene dine når du ser på sola under en formørkelse.

Sola kan brenne retina i øyene dine og gi permanent skade eller gjøre deg blind. Vi kan ikke kjenne smerte der, og dermed kan skaden skje uten at du merker det, men det blir som et brannsår på synsnervene dine. Bare noen sekunder med direkte sollys kan være nok for å forårsake skade.

Trygge måter å se på en solformørkelse

  • Formørkelsesbriller: Brillene er så mørke at en kun kan se igjennom dem når en ser på sola, og kan kjøpes på museer, observatorier or flere andre steder på nettet. Du bør forsikre deg om at de er av høy kvalitet. Det gjør du ved å se etter CE-merket på innsiden av brillene.
  • Projektor: Det går an å lage sin egen hullprojektor til å se på en solformørkelse. Da prosjiserer en sollyset gjennom et lite hull og ser formørkelsen på en lys underflate. Du kan også lage projektor av en eske, eller lage kikkerten din om til en projektor.
  • Solfilter: Aldri se direkte på sola igjennom et teleskop eller en kikkert. Dersom du vil observere sola direkte igjennom disse, må du kjøpe riktig solfilter til utstyret ditt. Dette kan skaffes i fotobutikker på nettet.
Illustration of eclipse glasses, binoculars and telescope with eclipse safe lens with a green check mark next to them.

Beskytt øynene dine med formørkelsesbriller og solfilter.

Utrygge måter å se på sola på

I følge NASA skal en ikke bruke følgende til å se på en solformørkelse: solbriller (uansett type), eksponert film, røngtenfilm, sveisebriller eller mørkt glass.

Tema: Sol, Formørkelse, Astronomi