Hjem   Klokka   Sommertid

Når stiller vi klokka til sommertid?

Sommertid begynner siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober når vi går tilbake til vintertid.

Illustration of fingers changing the time on a wristwatch.

Vi stiller klokka en time fram i mars, og en time tilbake i oktober.

©timeanddate.com

Sommertid 2024

Natt til søndag 31. mars 2024, kl. 02.00, stilles klokka en time fram til kl. 03.00 fra vintertid til sommertid.

Vintertid 2024

Natt til søndag 31. okt 2024, kl 03.00, stilles klokka en time tilbake til kl. 02.00 fra sommertid til vintertid.

Hvor lenge varer sommertiden?

Det er sommertid i omtrent 7 måneder i året. Resten av året følger vi vintertid.

I Norge og de fleste andre land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. Klokka stilles klokka 01.00 UTC tid, dermed varierer lokaltiden fra land til land.

Tidssonen vi bruker i Norge når det er sommertid, er Central European Summer Time (CEST). Når det er vintertid eller normaltid, brukes Central European Time (CET).

Skru klokken fram eller tilbake?

Vi stiller klokka en time fram om våren, og en time tilbake om høsten. Én huskeregel for hvordan vi stiller klokka for sommertid, er at vi tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten.

EU vil fjerne sommertid

I mars 2019 stemte EU-parlamentet for at sommertidsdirektivet skal oppheves. Det blir opp til hvert medlemsland om de vil bruke permanent sommertid eller permanent vintertid.

Den opprinnelige planen var at EU og samarbeidsland som Norge skulle slutte å stille klokka en time fram og tilbake fra våren eller høsten 2021. På grunn av forsinkelsesmomenter som korona så har samtalene i Rådet for Den europeiske union ikke startet ennå. Det er usikkert når de vil starte, og hvor lenge samtalene vil ta. Oppdatert informasjon om lovprosessen finnes på engelsk på timeanddate.com.

Hvem bruker sommertid?

Mer enn 70 land i verden bruker sommertid. På den nordlige halvkule er sommertiden i månedene fra mars/april til oktober/november, mens på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.

I Europa er det bare Island, Russland og Hviterussland som ikke bytter mellom sommertid og vintertid. I resten av verden bruker land som ligger i nærheten av ekvator, sjeldnere sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året.

Tema: Klokke, Sommertid