Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første påskedag
Flagg for Norge

Første påskedag i Norge

Første påskedag er en bevegelig helligdag i påsken, som alltid faller på en søndag, og er offentlig fridag og flaggdag i Norge.

Er Første påskedag en offentlig fridag?

Første påskedag er søndag 21. april 2019. De fleste bedrifter og butikker følger søndagsåpningstider i Norge.

Glassmaleri av Jesu oppstandelse.
Jesu oppstandelse er ofte avbildet i kirkekunst.
Jesu oppstandelse er ofte avbildet i kirkekunst.
©iStockphoto.com/Jorisvo

Hva er første påskedag?

Første påskedag er den fjerde helligdagen i påsken og midt i den norske påskeferien. Dagene før er palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, mens dagen etter er andre påskedag.

Første påskedag er den dagen mange barn får påskeegg. Eggene kommer i mange varianter. I Norge er det vanligst med et dekorert papp-egg fylt med påske-godteri som marsipan og sjokolade.

Stengt eller åpent?

I mai 2012 ble Norges grunnlov endret, og stat og kirke ble adskilt. Men fremdeles står de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg i Norges lover om arbeidstid.

Påsken i Norge kalles ofte den stille uke, og på første påskedag er offentlige kontorer, banker og de aller fleste butikker stengt. Unntakene er såkalte Brustad-buer eller storkiosker, bensinstasjoner og hagesenter, som har åpent alle helligdagene i påsken, om enn med noe kortere åpningstider.

Ulovlig med støy

Det er også stille fordi det ikke er lov til å lage unødig støy på disse dagene. Hverken hamring eller bruk av motoriserte verktøy og hageredskaper som plenklipper eller hekkesaks er lov.

Bypåske eller fjellet?

Selv om mange har fri, betyr ikke det at "alle" drar på påskeferie. Bare rundt 15 prosent av Norges innbyggere drar bort i påsken, resten blir hjemme, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvis været er bra, bruker mange påsken til å starte hagesesongen, men det avhenger også av når på året påsken er.

Reklamefri på norsk TV

Første påskedag markeres blant annet med reklamefri i norsk radio og TV. De andre dagene reklamefrie dagene er langfredag, første pinsedag og første juledag.

Kirkens største feiring

Påskemorgen er kirkens festdag fremfor noen, hvitt er den liturgiske fargen og alteret pyntes med hvite blomster. Det holdes høymesser i kirkene gjerne med dåp og nattverd. Første påskedag markerer også slutten av fastetiden, og tradisjonelt er det vanlig å server lam til middag.

Sto opp fra de døde

Bibelen forteller at noen kvinner kom til Jesu grav på påskemorgen for å stryke velluktende olje på kroppen til Jesus. De fant graven tom, og en engel fortalte dem at Jesus var stått opp fra de døde.

Når er Første påskedag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2010søn4. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2011søn24. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2012søn8. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2013søn31. marFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2014søn20. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2015søn5. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2016søn27. marFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2017søn16. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2018søn1. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2019søn21. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2020søn12. aprFørste påskedagNasjonal høytidsdag, Flaggdag

Mer å lese

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer