Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første påskedag
Flagg for Norge

Første påskedag 2024 i Norge

Første påskedag er en bevegelig helligdag som alltid faller på en søndag. Det er kirkens største festdag og mange barn får påskeegg.

Glassmaleri av Jesu oppstandelse.

Jesu oppstandelse er et vanlig motiv i kirkekunsten.

©iStockphoto.com/Jorisvo

Er første påskedag en offentlig fridag?

Påskemorgen er både offentlig høytidsdag og flaggdag i Norge. Folk flest har fri, og flere kulturinstitusjoner og servicebedrifter som vanligvis er åpne på søndager, holder stengt.

Skolene har påskeferie, og mange arbeidstakere tar ut fridager i forbindelse med påskeuka.

Stengt eller åpent?

Påsken i Norge kalles ofte den stille uke, og på første påskedag er offentlige kontorer, banker og de aller fleste butikker stengt. Unntakene er såkalte Brustad-buer eller storkiosker, bensinstasjoner og hagesenter, som har åpent alle helligdagene i påsken, om enn med noe kortere åpningstider.

Dagene før påskedagen er palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, mens dagen etter er andre påskedag.

I mai 2012 ble Norges grunnlov endret, og stat og kirke ble adskilt. Men fremdeles står de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg i Norges lover om arbeidstid.

Påskeharen legger egg

Det finnes mange førkristne skikker og symboler som henger sammen meg feiring av våren, som i dag er blitt en del av påskefeiringen. På første påskedag får mange barn påskeegg. I Norge er det vanligst med et dekorerte egg av papp fylt med godteri som marsipan og sjokolade.

Den siste tiden er det blitt vanlig å gjemme påskeggene i hagen elle rundt omkring i huset, og sende barna på eggjakt, slik man har gjort lenge i mange andre land.

Hvis været er bra, bruker mange påsken til å starte hagesesongen. Dette avhenger også av når på året påsken er.

Påskeformelen – Når er påsken?

Påsken er bevegelig og er på forskjellige datoer hvert år. Datoen for den kristne påsken henger sammen med månefasene og vårjevndøgn.

Påskeformelen er slik: Første påskedag er den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Men kirken har fastsatt 21. mars som vårjevndøgn, selv om datoen for vårjevndøgn i realiteten varierer mellom 19., 20. og 21. mars.

Påske­dagen kan falle på 35 forskjellige datoer, den tidligste er 22. mars, og den seneste påskemorgenen er 25. april. Neste gang påskemorgen er 22. mars er i 2285 og neste påskedag på 25. april er i 2038.

Til fjells eller bypåske

Mange drar på hytta eller til fjells, særlig når det er godt skiføre. Men selv om det er vanlig å ha fri, betyr ikke det at “alle drar på påskeferie”. Det er mye vanligere å ha såkalt bypåske. Bare rundt 15 prosent av Norges innbyggere drar bort i påsken, resten blir hjemme, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Ulovlig med støy

Det er også stille fordi det ikke er lov til å lage unødig støy på disse dagene. Hverken hamring eller bruk av motoriserte verktøy og hageredskaper som plenklipper eller hekksaks er lov.

Kirkens største feiring

Påskemorgen er kirkens festdag fremfor noen, hvitt er den liturgiske fargen og alteret pyntes med hvite blomster. Det holdes høymesser i kirkene gjerne med dåp og nattverd. Første påskedag markerer også slutten av fastetiden, og det er vanlig å servere lam til middag.

Sto opp fra de døde

Bibelen forteller at noen kvinner kom til Jesu grav på påskemorgen for å stryke velluktende olje på kroppen til Jesus. De fant graven tom, og en engel fortalte dem at Jesus var stått opp fra de døde.

Reklamefri på norsk TV

Første påskedag markeres også med reklamefri i norsk radio og TV. Reklamepausene fylles med humanitære snutter i stedet for det ordinære kommersielle innholdet. De andre dagene reklamefrie dagene er langfredag, første pinsedag og første juledag.

Når markeres Første påskedag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019søn21. aprFørste påskedagHelligdag
2020søn12. aprFørste påskedagHelligdag
2021søn4. aprFørste påskedagHelligdag
2022søn17. aprFørste påskedagHelligdag
2023søn9. aprFørste påskedagHelligdag
2024søn31. marFørste påskedagHelligdag
2025søn20. aprFørste påskedagHelligdag
2026søn5. aprFørste påskedagHelligdag
2027søn28. marFørste påskedagHelligdag
2028søn16. aprFørste påskedagHelligdag
2029søn1. aprFørste påskedagHelligdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.