Hjem   Sol & Måne   Formørkelse   Presisjon

Hvor nøyaktige er tidspunktene for formørkelser?

Våre formørkelse-sider viser tidspunkt for formørkelser over hele verden gjennom 300 år. Hvor nøyaktige er disse beregningene?

21 August 2017 — Great American Eclipse (Total Solar Eclipse)

Banen for solformørkelsen i USA i august 2017.

I samsvar med NASA

Du kan stole på tidspunktene for formørkelser på våre nettsider. Vi har testet informasjonen vi viser grundig, og vi har sammenlignet med kilder som NASA.

I tillegg til at vi har lokale tidspunkt for formørkelser over hele verden, finner du også kart, animasjoner og lærerike artikler om formørkelser.

Svært liten feilmargin

Men med mindre du trenger å vite på sekundet når en formørkelse starter, slutter eller når sitt maksimum, er det rimelig å si at våre beregninger er nøyaktige. Dersom det er avvik, er disse svært små og du vil mest sannsynlig ikke legge merke til dem.

100% nøyaktighet er umulig

Selv om tidspunkt og steder for formørkelser kan beregnes med matematiske formler, er det umulig å være 100% nøyaktig på grunn av forskjellige faktorer, blant annet de som er nevnt nedenfor.

  • Våre beregninger er basert på havnivå for hvert sted. Hvis du ikke er på havnivå, vil månens skygge falle litt nærmere solen enn vist på vårt formørkelseskart. Jo større høyde over havet, jo lavere er solens posisjon over horisonten, og desto større er forskjellen. Men vi snakker bare om brøkdeler av et sekund. Selv på Mount Everest, verdens høyeste fjell, er Månens skygge bare ca. 80 meter bredere enn på havnivå.
  • Hverken månen eller jordkloden er helt runde. Begge er litt sammenpresset, og den eksakte formen forandrer seg ørlite. Derfor kan formen bare beregnes opp til en viss grad av presisjon.
  • Det er fjell og daler på månen, slik at månens skygge har en litt ujevn kant. Beregninger av solformørkelser tar vanligvis ikke hensyn til dette. Hvis du tilfeldigvis står der skyggen av et månefjell faller i begynnelsen eller slutten av en total solformørkelse, kan totaliteten vare litt lenger der du er.
  • Hverken jorda eller månen beveger seg med samme hastighet kontinuerlig. Jordkloden roterer rundt sola på 365.24219 dager, og månen fullfører en bane rundt jordkloden i løpet av 29.530575 dager. Men det er umulig å forutsi den eksakte hastigheten, ettersom en rekke krefter kan sakke eller øke farten. Dette betyr at en dag på jorden sjelden er nøyaktig 24 timer lang, og at månens skygge kan bevege seg litt raskere eller langsommere enn forventet under en solformørkelse.
  • Vi vet ikke nøyaktig hvor stor sola er. Selv NASA ville ikke kunne fortelle deg den eksakte diameteren på vår nærmeste stjerne! Feilmarginen er bare ca. 0,03%, men at det er nok til å påvirke tidspunktene for en solformørkelse med noen få sekunder, siden størrelsen på månens skygge også avhenger av størrelsen på solen.
  • Jordas atmosfære blokkerer noe av sollyset, så planetenes skygge har en litt ujevn kant. Under delvise eller totale måneformørkelser, gjør dette det vanskelig å bestemme det nøyaktige øyeblikket skyggen først berører månens overflate, som er starten på formørkelsen.

Tema: Formørkelse