Hjem   Kalender   Ferie   Inneklemt dag

Inneklemte dager 2024 og 2025

Alle røde dager havner på en hverdag i 2024, og i juleferien er det mulig å få 12 dager fri. Oversikt over inneklemte dager i 2024 og 2025.

Illustrasjon

I 2024 er det mange muligheter for å ta langhelg med inneklemte dager mellom helligdager.

©iStockphoto.com/tatyana_tomsickova

Inneklemte dager faller vanligvis i april og mai i forbindelse med helligdager etter påske, og i desember og januar i forbindelse med jul og nyttår.

2024: Alle helligdager havner på en hverdag

Dersom du trodde fjoråret var et godt år med tanke på inneklemte dager, så bør du sjekke kalenderen for 2024. I år havner nemlig ingen røddager på «feil dag». Det blir dermed mange muligheter for langhelger i år, siden alle helligdagene havner på en hverdag.

I tillegg havner 17. mai på fredag før pinse. Juleferien gir ferieglade nordmenn mulighet for hele 12 dagers – altså nesten to ukers – ferie.

Inneklemte dager 2024

I 2024 faller 1. mai på en onsdag og er nok den minst gunstige dagen for en langhelg i forbindelse med Arbeidernes dag.

Kristi Himmelfartsdag er torsdag 9. mai, og dermed er det mulighet for langhelg om du tar fri den inneklemte fredagen. Denne fredagen er den eneste inneklemte dagen som inntreffer hvert år og er ofte en fast fridag i skolen. Helligdagen er alltid torsdag den 40. dagen etter første påskedag.

I år blir pinsehelgen en dag lengre: 17. mai havner nemlig på fredag før pinse, og med fri mandag andre pinsedag, får vi en fire dagers langhelg. Første pinsedag er alltid 50 dager etter påske, og faller som regel i mai måned. Omtrent hvert tredje år er pinsehelga i juni.

Arbeidstakers jul 2024

Juleferien 2024 gir rikelig med muligheter for inneklemte dager. Julaften havner på en tirsdag, så det er mulighet for 12 dagers ferie dersom du tar fri de tre-fire inneklemte dagene:

Ingen inneklemte dager julen 2025

I 2025 havner derimot julaften på en onsdag. Det betyr at det ikke er noen inneklemte dager i juleferien, med mindre du tar langhelg første helgen i januar, med fredag 2. januar som inneklemt dag etter første nyttårsdag.

I 2025 faller 1. mai på en torsdag, som gir mulighet for langhelg dersom du tar fri på fredagen. Kristi Himmelfartsdag havner også som alltid på en torsdag, denne gangen 29. mai.

Første pinsedag blir mandag 9. juni.

Ikke krav på fri

Det er vanlig at arbeidstakere ber om fri på inneklemte dager som faller mellom to fridager, slik at de kan ha fri i flere dager på rad ved bare å bruke en enkelt feriedag.

Folk ber også ofte om å få fri dersom det er to inneklemte dager mellom en offentlig fridag og en helg. Arbeidstakere har imidlertid ikke krav på fri på inneklemte dager, og jobber du turnus, i butikk eller i servicenæringen, er det ikke vanlig å få fri.

Tema: Skolerute, Ferie, Kalender, Ukedag, Helligdag