Hjem   Kalender   Ferie   Inneklemt dag

Inneklemte dager 2023 og 2024

En arbeidsdag som havner mellom to fridager, kaller vi en inneklemt dag. Du kan få ekstra lange helger ved å ta fri på slike dager, særlig i april, mai og desember.

Turgåer i gul jakke som kikker utover Aurlandsfjorden i Flåm.

Ta langhelg med inneklemt dag mellom helligdager.

©iStockphoto.com/A&J Fotos

Inneklemte dager faller vanligvis i april og mai i forbindelse med helligdager etter påske, og i desember og januar i forbindelse med jul og nyttår.

Ingen inneklemte dager julen 2023

I juleferien 2023 er det ingen inneklemte dager, i stedet mister arbeidstakere en halv dag frijulaften og nyttårsaften ettersom disse havner på en søndag.

Det blir likevel langhelg i forbindelse med julehelgen 2023: første juledag havner på mandag, og andre juledag på tirsdagen.

Også nyttårshelgen blir langhelg fordi første nyttårsdag 2024 er en mandag.

Inneklemte dager 2024

I 2024 faller 1. mai på en onsdag og er nok den minst gunstige dagen for en langhelg i forbindelse med Arbeidernes dag.

Kristi Himmelfartsdag er torsdag 9. mai, og dermed er det mulighet for langhelg om du tar fri den inneklemte fredagen. Denne fredagen er den eneste inneklemte dagen som inntreffer hvert år og er ofte en fast fridag i skolen. Helligdagen er alltid torsdag den 40. dagen etter første påskedag.

Dette året blir pinsehelgen en dag lengre: 17. mai havner nemlig på fredag før pinsen 2024, og med fri mandag andre pinsedag, får vi en fire dagers langhelg. Første pinsedag er alltid 50 dager etter påske, og faller som regel i mai måned. Omtrent hvert tredje år er pinsehelga i juni.

Arbeidstakers jul 2024

Juleferien 2024 gir rikelig med muligheter for inneklemte dager. Julaften havner på en tirsdag så det er mulighet for 12 dagers ferie dersom en tar fri de tre til fire inneklemte dagene:

Årets første inneklemte dag

Årets første inneklemte dag kan komme allerede i januar dagen etter første nyttårsdag, de årene 2. januar er en fredag. Neste gang dette skjer er i 2026.

Ikke krav på fri

Det er vanlig at arbeidstakere ber om fri på inneklemte dager som faller mellom to fridager, slik at de kan ha fri i flere dager på rad ved bare å bruke en enkelt feriedag.

Folk ber også ofte om å få fri dersom det er to inneklemte dager mellom en offentlig fridag og en helg. Arbeidstakere har imidlertid ikke krav på fri på inneklemte dager, og jobber du turnus, i butikk eller i servicenæringen, er det ikke vanlig å få fri.

Tema: Skolerute, Ferie, Kalender, Ukedag, Helligdag