Hjem   Kalender   Ferie   Inneklemt dag

Ta langhelg med en inneklemt dag

En arbeidsdag som havner mellom to fridager kaller vi en inneklemt dag. Du kan få mange ekstra lange helger ved ta fri på slike dager, særlig i april, mai og desember.

En smilende ung kvinne ligger på gresset med tusenfryd i håret og myser mot sola.

Nyt våren med en langhelg i mai.

Lag flere ekstra lange helger bare ved å bruke et par feriedager om våren.

De fleste inneklemte dagene faller i april og mai og noen år i januar og desember i forbindelse med jul og nyttår.

Forlenge juleferien?

I år kan juleferien bli ekstra lang bare ved å bruke noen få fridager ettersom julaften 2019 er en tirsdag. Du trenger bare ta fri på de inneklemte dagene mandag 23. (evt. 24.) og fredag 27. desember for å ha fri i tilsammen 9 dager. Legger du til 30. desember og nyttårsaften 31., får du 12 dager sammenhengende ferie. Skulle du velge å bruke to av feriedagene året etter, den 2. og 3. januar, 2020, kan du feriere i hele 16 dager.

De årene lille julaften faller på en mandag, er denne en inneklemt dag for dem som har fri 24. desember. I listen over inneklemte dager 2018–2020 har vi har tatt med både mandager som faller på 23. og 24. desember.

Inneklemte dager:

  • Mandag 23 desember 2019
  • Tirsdag 24. desember 2019
  • Fredag 27. desember 2019
  • Mandag 31. desember 2019
  • Fredag 22. mai 2020

Mai 2020

I 2020 er 1. mai (Arbeidernes dag) på en fredag, slik at «alle» får en langhelg i mai. Derimot er 17. mai i 2020 en søndag, så man går glipp av langhelg rundt Grunnlovsdagen. Men allerede uka etter, på torsdag 21. mai, er det Kristi Himmelfartsdag, og den årlige inneklemte dagen på fredag 22. mai.

Mai 2021

Selv om 1. mai faller på en lørdag i 2021, er dette et særdeles gunstig år for langhelger i mai. Du kan få en femdagers miniferie ved bare å bruke en enkelt fridag på fredag 14. mai fordi Kristi Himmelfartsdag er torsdag 13. mai og 17. mai er den påfølgende mandagen.

Helga etter er pinse, så dersom du bruker fem feriedager 14., 18., 19., 20. og 21. mai, kan du ha ferie i 12 sammenhengende dager.

Fredagen etter Kristi Himmelfartsdag er den eneste inneklemte dagen som inntreffer hvert år ettersom helligdagen alltid faller på torsdagen den 40. dagen etter første påskedag.

Pinsen er 50 dager etter påske,og er som regel i mai måned. Omtrent hvert tredje år er den i juni.

Første mulighet i januar

Årets første inneklemte dag kan komme allerede i januar dagen etter første nyttårsdag, de årene 2. januar er en fredag. Neste gang dette skjer er i 2026.

Ikke krav på fri

Det er vanlig at arbeidstakere ber om fri på inneklemte dager som faller mellom to fridager, slik at de kan ha fri i flere dager på rad ved bare å bruke en enkelt feriedag.

Folk ber også ofte om å få fri dersom det er to inneklemte dager mellom en offentlig fridag og en helg. Arbeidstakere har imidlertid ikke krav på fri på inneklemte dager, og jobber du turnus eller i butikk eller i servicenæringen, er det ikke vanlig å få fri.

Tema: Skolerute, Ferie, Kalender, Måned, Ukedag, Helligdag

Kalender med helligdager

Reklame

Mer å lese

Tre unge jenter samler påskeegg i en eng av påskeliljer.

Når er påsken?

Her finner du datoer for skolens påskeferie og alle helligdagene i den stille uka. Visste du at datoen for påske henger sammen med fullmånen og vårjevndøgn? mer

Hva er uke 53?

De fleste år er delt opp i 52 uker, men noen år har faktisk 53 uker. mer