Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første nyttårsdag
Flagg for Norge

Første nyttårsdag 2025 i Norge

Nyttårsdagen, eller bare nyttår, er 1. januar og markerer begynnelsen på det nye året.

Er Første nyttårsdag en offentlig fridag?

Første nyttårsdag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Folk på tur i ved Monolitten i Frongerparken i Oslo 1. januar 2013.

Folk på nyttårstur i ved Monolitten i Frongerparken i Oslo 1. januar 2013.

vichie81©thinkstockphoto.com

Hva skjer første nyttårsdag?

Nedtellingen til nyttår starter kvelden før, på nyttårsaften, og varer ofte til langt utpå nyttårsdag-morgenen. I Norge er det vanlig å la selv de minste barna være oppe til midnatt, slik at de kan se fyrverkeriet og ønske hverandre godt nytt år på slaget tolv. Festlighetene fører til at svært mange bruker første nyttårsdag til å hvile ut.

Åpningstider 1. januar

Skoler, butikker, bedrifter, de fleste restauranter og kulturtilbud som kino, teater og utesteder er stengt på offentlige fridager som nyttårsdagen. «Brustad-buer», bensinstasjoner, noen hurtigmatsteder og en og annen kiosk holder åpent.

Nyttårsforsett – blanke ark

Det er vanlig å gi seg selv et løfte, eller et nyttårsforsett, om å begynne et nytt og bedre liv 1. januar. Noen velger å begynne med noe sunt, som for eksempel å trene, spise mer grønnsaker eller legge seg tidligere om kvelden. En annen variant er gjerne å kutte ut usunne vaner som hurtigmat og søtsaker.

Kirkefest på Jesu navnedag

I norske kirker er det gudstjenester 1. januar, og den liturgiske (kirkelige) fargen på nyttårsdagen er hvit, siden nyttårs- og julefeiringen regnes som en av de største kristne festene, sammen med påsken og pinsen.

En gang på 300-tallet bestemte kirken at Jesus sin fødsel skulle feires 25. desember, og 1. januar ble dermed Jesu navnedag ettersom jødiske gutter ifølge skikken blir omskåret og får sitt navn når de er åtte dager gamle.

Ulike markeringer

Det er ingen offisielle markeringer knyttet til første nyttårsdag, men mange lokalsamfunn og familier har sine egne tradisjoner. Folk samles gjerne til et måltid eller går tur eller skitur sammen. Nyttårsdagen er også en populær dag for all slags «årets første»-markeringer, for eksempel årets første bad eller årets første skirenn.

TV-sendinger 1. januar

I Norge holder statsministerens en nyttårstale som sendes på TV og radio 1. januar. Andre faste TV-program er nyttårskonserten som har vært arrangert siden 1941, og siden 1959 er blitt direktesendt fra Wien. Mange får også med seg Nyttårshopprennet, en del av verdenscupen i skihopping, som sendes direkte fra Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland rett etter nyttårskonserten.

Når markeres Første nyttårsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019tir1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2020ons1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2021fre1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2022lør1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2023søn1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2024man1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2025ons1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2026tor1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2027fre1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2028lør1. janFørste nyttårsdagHelligdag
2029man1. janFørste nyttårsdagHelligdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.