Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første nyttårsdag

Første nyttårsdag i Norge

Nyttårsdagen, eller bare nyttår, er 1. januar og markerer begynnelsen på det nye året. Nyttårsdagen er både helligdag, offentlig fridag og flaggdag.

Monitten, Vigelandsparken 1. januar 2013
People by the Monolith by Gustav Vigeland in Frogner park Oslo, Norway.
Frongerparken i Oslo 1. januar 2013.
vichie81©thinkstockphoto.com

Hva gjør folk første nyttårsdag?

Feiringen av det nye året starter kvelden før, på nyttårsaften, og varer ofte til langt utpå nyttårsdag-morgenen. I Norge er det vanlig å la selv de minste barna være oppe ti l midnatt, slik at de kan se fyrverkeriet og ønske hverandre godt nytt år på slaget tolv. Festlighetene fører til at svært mange bruker første nyttårsdag til å hvile ut.

Åpningstider på første nyttårsdag

Skoler, butikker, bedrifter, de fleste restauranter og kulturtilbud som kino, teater og utesteder er stengt. «Brustad-buer», bensinstasjoner, noen hurtigmatsteder og en og annen kiosk holder åpent.

Kirkefest på Jesu navnedag

I norske kirker er det gudstjenester 1. januar, og den liturgiske (kirkelige) fargen på nyttårsdagen er hvit, siden nyttårs- og julefeiringen regnes som en av de største kristne festene, sammen med påsken og pinsen.

En gang på 300-tallet bestemte kirken at Jesus sin fødsel skulle feires 25. desember, og 1. januar ble dermed Jesu navnedag ettersom jødiske gutter ifølge skikken blir omskåret og får sitt navn når de er åtte dager gamle.

Nyttårsforsett – blanke ark

Det er vanlig å gi seg selv et løfte, eller et nyttårsforsett, om å begynne et nytt og bedre liv 1. januar. Noen velger å begynne med noe sunt, som for eksempel å trene, spise mer grønnsaker eller legge seg tidligere om kvelden. En annen variant er gjerne å kutte ut usunne vaner som hurtigmat og søtsaker.

Foruten gudstjenester, er det ingen offisielle markeringer knyttet til første nyttårsdag, men mange lokalsamfunn og familier har sine egne tradisjoner. Folk samles gjerne til et måltid eller går tur eller skitur sammen. Nyttårsdagen er også en populær dag for all slags «årets første»-markeringer, for eksempel årets første bad eller årets første skirenn.

Faste TV-sendinger

I Norge holder statsministerens en nyttårstale som sendes på TV og radio 1. januar. Andre faste TV-program er nyttårskonserten som har vært arrangert siden 1941, og siden 1959 er blitt direktesendt fra Wien. Mange får også med seg Nyttårshopprennet, en del av verdenscupen i skihopping, som sendes direkte fra Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland rett etter nyttårskonserten.

Når er Første nyttårsdag andre år?

UkedagDatoÅrstallNavnHva slags merkedag
fre1. jan2010Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
lør1. jan2011Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
søn1. jan2012Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
tir1. jan2013Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
ons1. jan2014Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
tor1. jan2015Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
fre1. jan2016Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
søn1. jan2017Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
man1. jan2018Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
tir1. jan2019Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
ons1. jan2020Første nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag

Fakta:

1. januar er første nyttårsdag og er både helligdag, offentlig fridag og flaggdag i Norge.

Første nyttårsdag 2018

mandag 1. januar 2018

Første nyttårsdag 2019

tirsdag 1. januar 2019

Reklame

Navn på andre språk

NavnSpråk
Første nyttårsdagNorsk bokmål
NyårsdagenNorsk (nynorsk)
New Year's DayEngelsk
NeujahrstagTysk

Alternativt navn

Nyttår

Datoer for merkedagen andre år

Flere merkedager i januar 2019 i Norge

Mer å lese

Skoleåret 2018-2019

Skoleåret 2018-2019

Skolestart 2018: Skoleruter for skoleåret 2018-2019 i hele Norge. Når er første skoledag? Hvilken uke er høstferien og vinterferien i ditt fylke? Oversikt over skoleferier og helligdager. mer

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer