Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første nyttårsdag
Flagg for Norge

Første nyttårsdag i Norge

Nyttårsdagen, eller bare nyttår, er 1. januar og markerer begynnelsen på det nye året.

Er Første nyttårsdag en offentlig fridag?

Første nyttårsdag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Folk på tur i ved Monolitten i Frongerparken i Oslo 1. januar 2013.
Folk på nyttårstur i ved Monolitten i Frongerparken i Oslo 1. januar 2013.
Folk på nyttårstur i ved Monolitten i Frongerparken i Oslo 1. januar 2013.
vichie81©thinkstockphoto.com

Hva skjer første nyttårsdag?

Nedtellingen til nyttår starter kvelden før, på nyttårsaften, og varer ofte til langt utpå nyttårsdag-morgenen. I Norge er det vanlig å la selv de minste barna være oppe til midnatt, slik at de kan se fyrverkeriet og ønske hverandre godt nytt år på slaget tolv. Festlighetene fører til at svært mange bruker første nyttårsdag til å hvile ut.

Åpningstider 1. januar

Skoler, butikker, bedrifter, de fleste restauranter og kulturtilbud som kino, teater og utesteder er stengt på offentlige fridager som nyttårsdagen. «Brustad-buer», bensinstasjoner, noen hurtigmatsteder og en og annen kiosk holder åpent.

Nyttårsforsett – blanke ark

Det er vanlig å gi seg selv et løfte, eller et nyttårsforsett, om å begynne et nytt og bedre liv 1. januar. Noen velger å begynne med noe sunt, som for eksempel å trene, spise mer grønnsaker eller legge seg tidligere om kvelden. En annen variant er gjerne å kutte ut usunne vaner som hurtigmat og søtsaker.

Kirkefest på Jesu navnedag

I norske kirker er det gudstjenester 1. januar, og den liturgiske (kirkelige) fargen på nyttårsdagen er hvit, siden nyttårs- og julefeiringen regnes som en av de største kristne festene, sammen med påsken og pinsen.

En gang på 300-tallet bestemte kirken at Jesus sin fødsel skulle feires 25. desember, og 1. januar ble dermed Jesu navnedag ettersom jødiske gutter ifølge skikken blir omskåret og får sitt navn når de er åtte dager gamle.

Ulike markeringer

Det er ingen offisielle markeringer knyttet til første nyttårsdag, men mange lokalsamfunn og familier har sine egne tradisjoner. Folk samles gjerne til et måltid eller går tur eller skitur sammen. Nyttårsdagen er også en populær dag for all slags «årets første»-markeringer, for eksempel årets første bad eller årets første skirenn.

TV-sendinger 1. januar

I Norge holder statsministerens en nyttårstale som sendes på TV og radio 1. januar. Andre faste TV-program er nyttårskonserten som har vært arrangert siden 1941, og siden 1959 er blitt direktesendt fra Wien. Mange får også med seg Nyttårshopprennet, en del av verdenscupen i skihopping, som sendes direkte fra Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland rett etter nyttårskonserten.

Når er Første nyttårsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2010fre1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2011lør1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2012søn1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2013tir1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2014ons1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2015tor1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2016fre1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2017søn1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2018man1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2019tir1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2020ons1. janFørste nyttårsdagNasjonal høytidsdag, Flaggdag

Mer å lese

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer