Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Grunnlovsdag
Flagg for Norge

Grunnlovsdag 2024 i Norge

17. mai er nasjonaldagen i Norge. Dagen er offisiell høytidsdag og flaggdag og markerer at Norges grunnlov ble signert på Eidsvoll i 1814.

Er Grunnlovsdag en offentlig fridag?

Grunnlovsdag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Barn fra Drøbak skole i barnetog på 17.mai.

©thinkstockphoto.com/kjekol

Grunnlovsdagen er en festdag for alle i Norge, men æresgjestene er barna. Folk kler seg i sin fineste stas, og har du bunad, Norges nasjonaldrakt, er 17. mai dagen å ha den på!

Fest fra morgen til kveld

17. mai starter tidlig med kanon-salutt klokka 6:30, og norske flagg heises i alle flaggstenger. Offisiell start på dagen er kl 07.00, gjerne med taler, bekransisning av monumenter, morgen-gudstjenester og musikk fra skolekorps. Det er kommunene som lager 17. mai-programmet.

Mange bruker de tidlige morgentimene på å stryke bunadsskjorta i lin og flaggene til barnetoget.

Barnas dag

17. mai kalles ofte barnas dag, og der andre land gjerne feirer sin uavhengighet med militær-parader, tok dikter og nobelprisvinner i litteratur, Bjørnstjerne Bjørnson, initiativ til barnetog i stedet. Det første barnetoget gikk i Oslo i 1870 og besto av bare gutter. Fra 1889 fikk også jentene være med.

Skolebarn og musikkorps går sammen i tog, hvor barna vifter med norske flagg og roper hurra eller synger med når korpset spiller. Alle andre står langs paraderuta og ser på og vinker til barna.

Kongelige vinker fra Slottet

Det aller lengste barnetoget går i hovedstaden Oslo, og ender opp på Slottsplassen hvor kongefamilien vinker til ungene fra slottsbalkongen, en tradisjon som stammer fra 1906. Barnetoget i Oslo tar hele formiddagen og vises direkte på TV.

Is, pølser og brus

Etter barnetoget er det festtaler og fest-gudstjenester i kirkene. Etterpå er det vanlig å arrangere leker og underholdning for barna i skolegården eller nærmiljøet. Iskrem, brus og pølser topper barnas festmeny, og det er en uskreven regel for mange at ungene får skeie ut og spise så mange is de orker på denne ene dagen.

Folketog for alle

Om ettermiddagen er det folketog der lag og foreninger marsjerer ikledd sine uniformer, og gjerne underholder med fotballtriks, sykkelstunt og andre innslag underveis. Alle barn og voksne er velkommen i folketoget.

Russetog med humor

17. mai er også den siste dagen i russetida. Avgangselevene ved videregående skoler går for siste gang kledd i sine russedresser, utfører allslags vågestykker for å få «russeknuter» og driver vennskapelig «russekrig» mot hverandre.

Russetoget er ment å være et humoristisk innslag, gjerne med lett samfunnskritiske paroler, et slags parodisk demonstrasjonstog. Det er vanlig at russen tar feiringen helt ut natt mellom 16. og 17. mai, og russetogene kan bære preg av at deltagerne er noe reduserte etter en lang natt.

Hvorfor feirer vi 17. mai?

Norges Grunnlov ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814, og ble signert dagen etter, 17. mai 1814. Selve feiringen av Grunnlovsdagen startet i 1836 da dagen ble innstiftet som nasjonaldag.

Det har i perioder vært konflikt rundt 17. mai-feiringen i Norge, og de aller første feiringene var preget av politiske motsetninger. Under Tysklands okkupasjon av Norge under andre verdenskrig (1940–45) var 17. mai-feiring forbudt.

Når markeres Grunnlovsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019fre17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2020søn17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2021man17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2022tir17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2023ons17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2024fre17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2025lør17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2026søn17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2027man17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2028ons17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag
2029tor17. maiGrunnlovsdagOffentlig høytidsdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.