Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Arbeidernes dag
Flagg for Norge

Arbeidernes dag 2024 i Norge

Arbeidernes dag har vært offisiell flaggdag i Norge siden 1935 og offentlig høytidsdag siden 1947.

Er Arbeidernes dag en offentlig fridag?

Arbeidernes dag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Mange driver med hagearbeid på 1. mai

©iStockphoto.com/SolisImages

Hvorfor feirer vi 1. mai?

1. mai er en fridag i hele Norge, og markeres av arbeiderbevegelsen og andre på politikkens venstreside. Demonstrasjonstog med paroler på bannere er vanlig, og demonstrantene synger gjerne arbeidersanger, som for eksempel "Internasjonalen", i toget. Før og etter toget er det samlinger og 1. mai-taler med appeller om solidaritet og samhold.

Det er Landsorganisasjonen (LO) og organisasjonens lokale kontorer som er hovedarrangør for markeringen av arbeidernes dag. LO har en offisiell parole, mens fagforeningene ofte bærer egne faner med lokale krav i tillegg.

Åpningstider 1. mai

De aller fleste butikker er stengt, men hagesentrene holder som regel åpent. Mange kultur-tilbud er åpne.

8 timers arbeidsdag

1. mai ble stiftet som arbeidernes dag i 1889 under en internasjonal arbeiderkongress i Paris. Datoen ble valgt til minne om et arbeideropprør ved Haymarket i Chicago den 4. mai 1886 hvor syv politimenn og minst fire sivile mistet livet.

Den første 1. mai-markeringen i Norge var i 1890. Da krevde demonstrantene at arbeidsdagen skulle kortes ned til åtte timer under parolen: «8 Timer arbejde, 8 Timer frihed, 8 Timer hvile». Lange arbeidsdager på 11-12 timer seks dager i uken var på den tiden vanlig både for voksne og barn, og skapte store problemer både sosialt og for folks helse.

Arbeidsmiljøloven

Arbeiderbevegelsen fortsatte sine protester 1. mai hvert år, og i 1915 ble det bestemt at normal arbeidstid i Norge skulle være 54 timer i uken. Allerede i 1919 ble arbeidstiden kortet ned enda mer til 48 timers uke. Ordningen gjaldt først for industriarbeidere, men etter hvert ble dette innført for de fleste andre grupper i arbeidslivet også.

I dag er arbeidstiden i Norge regulert av arbeidsmiljøloven fra 2005, som erstattet den gamle loven fra 1977. Vanlig arbeidstid er 7,5 eller 8 timer fem dager i uka, men det finnes mange unntak, for eksempel for de som jobber skift-turnuser.

Ikke bare arbeiderdag

1. mai er også kjent som “May Day” som i førkristen tid var en markering av starten på sommersesongen.

Det er populært å jobbe i hagen på 1. mai, men bruk av motorisert plenklipper eller andre støyende verktøy er ikke tillatt.

Dagen er også det såkalte vårslippet for motorsyklister. Over hele landet kjører MC-folk i kortesje og markerer på den måten at motorsykkelsesongen er startet.

For russen er natt til 1. mai en av de store festkveldene.

1. mai i andre land

1. mai markeres i de fleste land på selve datoen, men det finnes flere unntak. I USA markeres Labor Day den første mandagen i september, men i Storbritannia har de gjort dagen om til en langhelg og tar fri første mandag i mai, kjent som Early May Bank Holiday.

Når markeres Arbeidernes dag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019ons1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2020fre1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2021lør1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2022søn1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2023man1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2024ons1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2025tor1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2026fre1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2027lør1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2028man1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag
2029tir1. maiArbeidernes dagOffentlig høytidsdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.