Sommersolverv er årets lengste dag og sola “snur”
Sommersolverv i juni er den lengste dagen i året, og kalles også dagen “sola snur”.


Sommersolverv er den lengste dagen i året.
I Washington, District of Columbia, USA: onsdag 21. juni 2023 kl. 10:57 EDT (Endre sted)
Det er det samme som onsdag 21. juni 2023 kl. 14:57 UTC.
Alltid i juni
Sommersolverv på den nordlige halvkule skjer i juni hvert år, men datoene kan variere fra 20-22. juni.
Høyest på himmelen
Sommersolverv skjer idet sola når sitt nordligste punkt, sett fra jordkloden, og Nordpolen vipper rundt 23,4 grader rett mot sola (se illustrasjon).
Med andre ord: Denne dagen står sola høyere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.
Sola “står stille”

Sommersolverv ved Stonehenge i England.
©iStockphoto.com/AndyRoland
Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”. Men på norsk sier vi også at sola “snur”. Dette henger sammen at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.
Sola “snur”
I de seks månedene siden vintersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt høyere, eller lenger nord, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). På selve solvervsdagen står sola tilsynelatende stille på himmelen, akkurat på breddegrad 23° 26' 22" nord, som også kalles krepsens vendekrets.
Deretter går sola sørover, eller nedover igjen. Solas høyeste punkt, senit, blir altså litt lavere på himmelen for hver dag fram mot vintersolverv igjen. Dette er grunnen til at vi sier at sola “snur” .
Sola skinner fra motsatt hold


Vintersolverv i nord er sommersolverv i sør.
Det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper mot sola i stedet for vekk fra sola, slik den gjorde ved vintesolverv.
Dagene blir kortere
Lenge trodde folk at sankthans var midtsommer og årets lengste dag, men i virkeligheten er det et par dagers forskjell.
Når er soloppgang & solnedgang?
Ved sommersolverv er det midnattssol nord for polarsirkelen (breddegrad 66,5 nord). På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen (breddegrad 66,5 sør), er det mørketid.
Omvendt sør for ekvator
Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er sommersolverv på den sørlige halvkule.