Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Sankthansaften
Flagg for Norge

Sankthansaften 2024 i Norge

Sankthansaften markeres med bålbrenning 23. juni.

Er Sankthansaften en offentlig fridag?

Sankthansaften på søndag 23. juni 2024 er ikke en offentlig fridag. Ordinær åpningstid for søndager i Norge.

Sankthansbål 23. juni.

©iStockphoto.com/TasfotoNL

Hvorfor feirer vi sankthans?

Sankthansaften er feiringen av sankthans og kalles ofte bare det, selv om sistnevnte er dagen etter, den 24. juni.

Jonsok på norsk

Det norske navnet “jonsok” kommer av “jónsvaka”, som er norrønt og betyr “våkenatt for Jon”. På samme måte som med julaften og olsok, så har vi i Norge lagt feiringen til kvelden før selve høytidsdagen. Dette henger sammen med at i gamle dager hadde folk flest sjelden ferie, og kunne bare tillate seg å skeie ut kvelden før store helligdager, siden dagen etter var helt eller delvis fri.

Midtsommerfest

Selv om sankthansaften opprinnelig er en katolsk kirkehøytid til minne om døperen Johannes, er den norske feiringen mer folkelig enn kirkelig. Flere av våre tradisjoner stammer fra den førkristne midtsommerfeiringen. Fra gammelt av trodde man at sankthansaften var årets lengste dag, men det er sommersolverv, som er to til tre dager tidligere.

Sankthansbål

Når været tillater det er det fremdeles vanlig å brenne sankthansbål, men reglene for brannvern er skjerpet inn den siste generasjonen, og i dag er det langt færre bål å se enn før. Noen steder har man store, offentlige bål, mens andre fremdeles tenner private bål.

Sankthansbålet er en av de eldste bålskikkene vi vet om i Norge. I eldre tid brente folk bål også ved andre høytider som jul, påske og pinse. Flammene skulle blant annet verne mot onde makter og hekser, som ifølge folketroen var spesielt aktive på midtsommernatta. Fremdeles er det mange som lager en heksedukke som de brenner på sankthansbålet.

Blomster under puta

Ifølge eldre folketro kan ugifte jenter legge nyplukkede sommerblomster under hodeputa denne natten, så vil de drømme om sin framtidige ektemann. Annen folketro var at sankthansværet ble en indikator på hvordan været ville bli resten av året.

Sankthansaften i kirken

På 300-tallet ble 24. juni etablert som festdag for å minnes Johannes' fødselsdag. Dagen var en offentlig helligdag i Norge fram til 1771, og enkelte steder holdes det kveldsgudstjeneste på sankthansaften.

Når markeres Sankthansaften andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019søn23. junSankthansaftenMerkedag
2020tir23. junSankthansaftenMerkedag
2021ons23. junSankthansaftenMerkedag
2022tor23. junSankthansaftenMerkedag
2023fre23. junSankthansaftenMerkedag
2024søn23. junSankthansaftenMerkedag
2025man23. junSankthansaftenMerkedag
2026tir23. junSankthansaftenMerkedag
2027ons23. junSankthansaftenMerkedag
2028fre23. junSankthansaftenMerkedag
2029lør23. junSankthansaftenMerkedag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.