Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Pinseaften

Pinseaften i Norge

Pinseaften er ikke en helligdag, men er dagen før første pinsedag. Butikker og ølsalg stenger likevel tidligere enn vanlig de fleste steder.

Kirka har bursdag i pinsen: Vestpollen kapell i Lofoten.
Kirka har bursdag i pinsen: Vestpollen kapell i Lofoten.
©iStockphoto.com/kokodrill

Feirer aftenen før høytiden

I Norge har det tradisjonelt vært vanlig å feire store høytider kvelden før. Folk flest hadde få fridager, men kunne hente seg inn igjen på selve høytidsdagen. Derfor er det vanlig i Norge å feire julaften, nyttårsaften, påskeaften og sankthansaften.

Stengt eller åpent?

Pinseaften er alltid en lørdag, men butikker er pålagt å stenge senest klokka 16.00. Restauranter og utesteder, kino og teater er vanligvis åpne.

Ølsalget holder åpent pinseaften, men klokkeslettet salget stenger varierer fra kommune til kommune.

Polet er åpent pinseaften

Pinseaften 2017 var første år Vinmonopolet er åpent på pinseaften. Tidligere år var det stengt. Fra og med desember 2016 har vinmonopolet vært åpent både nyttårsaften, påskeaften og pinseaften. Det vil fremdeles holdes stengt på julaften.

valgdager er polet nå åpent. Åpningstidene for alkoholutsalg ble forandret etter en lovendring i 2015.

Statskirken oppløst i 2012

Selv om ble Norges grunnlov ble endret i 2012, og stat og kirke ble adskilt, står fremdeles de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg blant annet i loven om arbeidstid og åpningstider.

Pinsen i kirken

Pinsen er den dagen Bibelen forteller at Den hellige ånd kom ned til jorden. Etter at Jesus ble korsfestet og døde på langfredag lå han død i graven på påskeaften, men sto opp igjen fra de døde tredje dag, altså første påskedag.

Seks uker senere, på Kristi himmelfartsdag, forteller bibelen at Jesus for opp til himmelen. De 12 disiplene ble alene igjen under den jødiske pinsefeiringen. Bibelen forteller at med ett fyltes huset de var i av et kraftig vindkast, og flammer, som skal illustrere Den Hellige ånd, satte seg på disiplene. Plutselig kunne disiplene alle verdens språk, og alle de tilreisende kunne med ett forstå alt disiplene sa. Dette er en av forklaringene til at den kristne pinsebevegelsen legger særlig vekt på tungetale.

Kirkens fødselsdag

Én av dem holdt da en tale som overbeviste 3000 mennesker om at Jesus var Guds sønn. De 3000 ble døpt, og ble den første kristne menigheten. Den kristne kirke regner derfor pinsen som kirkens grunnleggelsesdag.

Pinse er 50. påskedag

Selve ordet pinse kommer fra det greske ordet “pentekoste”, som betyr femti. Første pinsedag kalles også 50. påskedag fordi den alltid er den 50. dagen, altså 49 dager etter første påskedag.

Når er Pinseaften andre år?

UkedagDatoÅrstallNavnHva slags merkedag
lør22. mai2010PinseaftenMerkedag
lør11. jun2011PinseaftenMerkedag
lør26. mai2012PinseaftenMerkedag
lør18. mai2013PinseaftenMerkedag
lør7. jun2014PinseaftenMerkedag
lør23. mai2015PinseaftenMerkedag
lør14. mai2016PinseaftenMerkedag
lør3. jun2017PinseaftenMerkedag
lør19. mai2018PinseaftenMerkedag
lør8. jun2019PinseaftenMerkedag
lør30. mai2020PinseaftenMerkedag

Fakta:

Pinseaften er lørdagen før første pinsedag, og butikker stenger tidlig, men den er ikke helligdag eller flaggdag.

Pinseaften 2018

lørdag 19. mai 2018

Pinseaften 2019

lørdag 8. juni 2019

Reklame

Navn på andre språk

NavnSpråk
PinseaftenNorsk bokmål
PinseaftenNorsk (nynorsk)
Pentecost EveEngelsk
PfingstsonnabendTysk

Datoer for merkedagen andre år

Flere merkedager i mai 2018 i Norge

Mer å lese

Skoleåret 2018-2019

Skoleåret 2018-2019

Skolestart 2018: Skoleruter for skoleåret 2018-2019 i hele Norge. Når er første skoledag? Hvilken uke er høstferien og vinterferien i ditt fylke? Oversikt over skoleferier og helligdager. mer

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer