Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Stortingsvalg
Flagg for Norge

Stortingsvalg i Norge

Stortingsvalgdagen er offisiell flaggdag i Norge og er en mandag i september bestemt av regjeringen.

Er Stortingsvalgdagen en offentlig fridag?

Stortingsvalgdagen er ikke en offentlig fridag. Butikker og bedrifter har normale åpningstider for denne ukedagen.

Hvert fjerde år er det stortingsvalg i Norge.

©thinkstockphoto.com/Sakkawokkie

Når er det stortingsvalg?

Det er den sittende regjeringen som bestemmer datoen, og valgdagen er som regel andre mandag i september, hvert fjerde år.

Siden 8. mai 2009 har by/-kommunestyret kunnet vedta om det skal holdes valg også søndagen før den offisielle valgdagen. På valgdagen velges det 169 representanter til Stortinget, så jevnt fordelt som mulig mellom Norges 19 fylker.

De som har fylt 18 år innen utgangen av valgåret, og er norske statsborgere, kan stemme ved stortingsvalg. En forutsetning er at man står oppført i mantallet, listen over stemmeberettigede.

Stengt eller åpent?

Butikker og ølsalg holder åpent på valgdager, men klokkeslettet salget stenger varierer fra kommune til kommune.

På valgdager er Vinmonopolet nå åpent, etter en lovendring i 2015. Fra desember 2016 er polet også åpent både på nyttårsaften, påskeaften og pinseaften. Det vil fremdeles være stengt på julaften.

Flere stemmemåter

Valg foregår ved personlig oppmøte i et valglokale på valgdagen, eller ved å avgi forhåndsstemme. Forhåndsstemmegivingen organiseres av kommunene og kan finne sted fra 10. august til fredagen før valgdagen.

Det er også mulig å tidligstemme fra 1. juli om en ikke er i Norge, eller ikke kan avgi stemme i forhåndsperioden eller på valgdagen. Kommunestyret bestemmer hvor valglokalene er og åpningstiden i disse. Valglokalene kan senest stenge klokka 21.00.

Ved stortingvalget i 2013 kunne velgere i tolv kommuner stemme via internett. Velgerne kunne selv bestemme om de vil stemme via internett eller med vanlig papirstemmeseddel. Det var kun mulig å stemme via internett i perioden for forhåndsstemming.

Lavere stemmealder

I 2004 lanserte representanter fra SVs stortingsgruppe et forslag om å endre Grunnloven for å senke stemmerettsalderen fra 18 til 16 år. Forslaget ble behandlet i 2007, og fikk ikke flertall. Ved kommunestyrevalget og fylkestingsvalget 2011 ble det gjennomført en forsøksordning hvor 16- og 17-åringer i enkelte kommuner fikk anledning til å stemme.

Når markeres Stortingsvalg andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2021man13. sepStortingsvalgFlaggdag
2025man15. sepStortingsvalgFlaggdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere vår hellidagsdatabase. Likevel kan noen av datoene i tabellen være midlertidige. Dersom du finner en feil, vær vennlig å si fra.