Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Langfredag

Langfredag i Norge

Langfredag er en bevegelig helligdag i påsken, også kalt den stille uke, og er ifølge Bibelen, dagen Jesus døde på korset.

Statue of Jesus crucified at Nidarosdomen, the catherdral in Trondheim, Norway
Jesu korsfestelse fra Nidarosdomen i Trondheim
Jesu korsfestelse fra Nidarosdomen i Trondheim
©bigstockphoto.com/Nik_Sorokin

Hva er langfredag?

Langfredag er en bevegelig helligdag og faller, naturlig nok, alltid på en fredag. Det er den tredje helligdagen i påsken. Dagen før er skjærtorsdag, mens dagen etter er påskeaften, fulgt av første påskedag og annen påskedag.

Stengt eller åpent?

I mai 2012 ble Norges grunnlov endret, og stat og kirke ble adskilt. Men fremdeles står de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg i Norges lover om arbeidstid.

Påsken i Norge kalles ofte den stille uke, og på langfredag er offentlige kontorer, banker og de aller fleste butikker stengt. Unntakene er såkalte Brustad-buer eller storkiosker, bensinstasjoner og hagesenter, som har åpent alle helligdagene i påsken, om enn med noe kortere åpningstider.

Ulovlig med støy

Det er også stille fordi det ikke er lov til å lage unødig støy på disse dagene. Hverken hamring eller bruk av motoriserte verktøy og hageredskaper som plenklipper eller hekkesaks er lov.

Bypåske eller fjellet?

Selv om mange har fri, betyr ikke det at "alle" drar på påskeferie. Bare rundt 15 prosent av Norges innbyggere drar bort i påsken, resten blir hjemme, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvis været er bra, bruker mange påsken til å starte hagesesongen, men det avhenger også av når på året påsken er.

Hva betyr langfredag?

Langfredag er dagen da, i følge Biblen, Jesus ble pint og døde på korset. Dagen har fått sitt navn fordi den er kristendommens lengste og mest sorgtunge dag.

Reklamefri på norsk TV

Langfredag markeres blant annet med reklamefri i norsk radio og TV. De andre reklamefrie dagene er første påskedag, første pinsedag og første juledag.

Gudtjenester i kirkene

I kirkene er Langfredag en sorgens dag, og alteret står upyntet. Jesus sin lidelseshistorie er tema for gudstjenestene, og den liturgiske fargen er rød.

Langfredag i bibelen

Bibelen forteller at Jesus ble forhørt og torturert hos den romerske guvernøren Pontius Pilatus, men han fant ikke Jesus skyldig i en forbrytelse som kunne dømmes med døden. Ifølge den jødiske påske-tradisjonen, var det vanlig å benåde en fange. Men da Pilatus ba folkemassen om å velge mellom Jesus og en annen forbryter, Barabbas, valgte de å benåde Barabbas. Pilatus vaskte da sine hender for å vise at han ikke kunne holdes ansvarlig for Jesu henrettelse.

Jesus dømtes til døden ved korsfestelse, som var en vanlig henrettelsesmetode på den tiden. Jesus måtte selv bære korset til Golgata, begravelses- og henrettelsesplassen utenfor Jerusalem.

Han fikk en tornekrone på hodet, fordi han skulle ha utropt seg til jødenes konge, og ble naglet til korset, hvor han gjennom seks timer døde en lang og pinefull død.

Når er Langfredag andre år?

UkedagDatoÅrstallNavnHva slags merkedag
fre2. apr2010LangfredagNasjonal høytidsdag
fre22. apr2011LangfredagNasjonal høytidsdag
fre6. apr2012LangfredagNasjonal høytidsdag
fre29. mar2013LangfredagNasjonal høytidsdag
fre18. apr2014LangfredagNasjonal høytidsdag
fre3. apr2015LangfredagNasjonal høytidsdag
fre25. mar2016LangfredagNasjonal høytidsdag
fre14. apr2017LangfredagNasjonal høytidsdag
fre30. mar2018LangfredagNasjonal høytidsdag
fre19. apr2019LangfredagNasjonal høytidsdag
fre10. apr2020LangfredagNasjonal høytidsdag

Fakta:

Langfredag er en bevegelig helligdag i påsken, og er ifølge Bibelen, dagen Jesus ble korfestet og døde.

Langfredag 2018

fredag 30. mars 2018

Langfredag 2019

fredag 19. april 2019

Reklame

Navn på andre språk

NavnSpråk
LangfredagNorsk bokmål
LangfredagNorsk (nynorsk)
Good FridayEngelsk
KarfreitagTysk

Datoer for merkedagen andre år

Andre merkedager:

Flere merkedager i mars 2019 i Norge

på 30. mars 2019

Mer å lese

Skoleåret 2018-2019

Skoleåret 2018-2019

Skolestart 2018: Skoleruter for skoleåret 2018-2019 i hele Norge. Når er første skoledag? Hvilken uke er høstferien og vinterferien i ditt fylke? Oversikt over skoleferier og helligdager. mer

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer