Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Langfredag
Flagg for Norge

Langfredag i Norge

Langfredag er en bevegelig helligdag i påsken, også kalt den stille uke, og markerer at Jesus ble korsfestet.

Jesu korsfestelse fra Nidarosdomen i Trondheim

Er langfredag en offentlig fridag?

Langfredag er en bevegelig helligdag og faller, naturlig nok, alltid på en fredag. Den er offentlig fridag hvor folk flest har fri og de fleste bedrifter er stengt. Alle norske skoler er stengt i påskeferien.

Langfredag er den tredje helligdagen i påsken. Dagen før er skjærtorsdag, mens dagen etter er påskeaften, fulgt av første påskedag og annen påskedag.

Stengt eller åpent?

I mai 2012 ble Norges grunnlov endret, og stat og kirke ble adskilt. Men fremdeles står de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg i Norges lover om arbeidstid.

Påsken i Norge kalles ofte den stille uke, og på langfredag er offentlige kontorer, banker og de aller fleste butikker stengt. Unntakene er såkalte Brustad-buer eller storkiosker, bensinstasjoner og hagesenter, som har åpent alle helligdagene i påsken, om enn med noe kortere åpningstider.

Ulovlig med støy

Det er også stille fordi det ikke er lov til å lage unødig støy på disse dagene. Hverken hamring eller bruk av motoriserte verktøy og hageredskaper som plenklipper eller hekkesaks er lov.

Bypåske eller fjellet?

Selv om mange har fri, betyr ikke det at "alle" drar på påskeferie. Bare rundt 15 prosent av Norges innbyggere drar bort i påsken, resten blir hjemme, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvis været er bra, bruker mange påsken til å starte hagesesongen, men det avhenger også av når på året påsken er.

Hva betyr langfredag?

Langfredag er dagen da, i følge Biblen, Jesus ble pint og døde på korset. Dagen har fått sitt navn fordi den er kristendommens lengste og mest sorgtunge dag.

Reklamefri på norsk TV

Langfredag markeres blant annet med reklamefri i norsk radio og TV. De andre reklamefrie dagene er første påskedag, første pinsedag og første juledag.

Gudtjenester i kirkene

I kirkene er Langfredag en sorgens dag, og alteret står upyntet. Jesus sin lidelseshistorie er tema for gudstjenestene, og den liturgiske fargen er rød.

Langfredag i bibelen

Bibelen forteller at Jesus ble forhørt og torturert hos den romerske guvernøren Pontius Pilatus, men han fant ikke Jesus skyldig i en forbrytelse som kunne dømmes med døden. Ifølge den jødiske påske-tradisjonen, var det vanlig å benåde en fange. Men da Pilatus ba folkemassen om å velge mellom Jesus og en annen forbryter, Barabbas, valgte de å benåde Barabbas. Pilatus vaskte da sine hender for å vise at han ikke kunne holdes ansvarlig for Jesu henrettelse.

Jesus dømtes til døden ved korsfestelse, som var en vanlig henrettelsesmetode på den tiden. Jesus måtte selv bære korset til Golgata, begravelses- og henrettelsesplassen utenfor Jerusalem.

Han fikk en tornekrone på hodet, fordi han skulle ha utropt seg til jødenes konge, og ble naglet til korset, hvor han gjennom seks timer døde en lang og pinefull død.

Når markeres Langfredag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2015fre3. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2016fre25. marLangfredagNasjonal høytidsdag
2017fre14. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2018fre30. marLangfredagNasjonal høytidsdag
2019fre19. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2020fre10. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2021fre2. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2022fre15. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2023fre7. aprLangfredagNasjonal høytidsdag
2024fre29. marLangfredagNasjonal høytidsdag
2025fre18. aprLangfredagNasjonal høytidsdag

Mer å lese

Skoleruta 2018-2019

Skoleruta 2018-2019

Skoleåret 2018-2019 for hele Norge med oversikt over skoleferiene med høstferien og vinterferien fylkesvis. mer

Når er vinterferien?

Når er vinterferien?

Vinterferien er en skoleferie i februar eller mars, avhengig av fylke. Fullstendig oversikt her. mer

Når er påsken?

Når er påsken?

Her finner du datoer for skolens påskeferie og alle helligdagene i den stille uka. Visste du at datoen for påske henger sammen med fullmånen og vårjevndøgn? mer