Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Andre påskedag
Flagg for Norge

Andre påskedag 2024 i Norge

Annen påskedag er en bevegelig helligdag som alltid faller på en mandag. I kristendommen er dette dagen Jesus viser seg for disiplene etter å ha stått opp fra de døde.

Er Andre påskedag en offentlig fridag?

Andre påskedag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Fargerike påskeegg i en kurv på et bord.

Siste dag for dekorerte påskegg.

©bigstockphoto.com/weyo

Hjem fra påskeferie

Andre påskedag er siste dag i skolens påskeferie.

Mandagen er også den store hjemreise-dagen for de som har vært bortreist i påskeferien.

Stengt eller åpent?

Påsken i Norge kalles ofte den stille uke, og på første påskedag er offentlige kontorer, banker og de aller fleste butikker stengt. Unntakene er såkalte Brustad-buer eller storkiosker, bensinstasjoner og hagesenter, som har åpent alle helligdagene i påsken, om enn med noe kortere åpningstider.

Dagene før påskedagen er palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, mens dagen etter er andre påskedag.

I mai 2012 ble Norges grunnlov endret, og stat og kirke ble adskilt. Men fremdeles står de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg i Norges lover om arbeidstid.

Påskeformelen – Når er påsken?

Påsken er bevegelig og er på forskjellige datoer hvert år. Datoen for den kristne påsken henger sammen med månefasene og vårjevndøgn.

Påskeformelen er slik: Første påskedag er den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Men kirken har fastsatt 21. mars som vårjevndøgn, selv om datoen for vårjevndøgn i realiteten varierer mellom 19., 20. og 21. mars.

Påske­dagen kan falle på 35 forskjellige datoer, den tidligste er 22. mars, og den seneste påskemorgenen er 25. april. Neste gang påskemorgen er 22. mars er i 2285 og neste påskedag på 25. april er i 2038.

Ulovlig med støy

Det er også stille i påsken fordi det ikke er lov til å lage unødig støy på disse dagene. Hverken hamring eller bruk av motoriserte verktøy og hageredskaper som plenklipper, motorsag eller hekksaks er lov.

Bypåske eller fjellet?

Mange drar på hytta eller til fjells, særlig når det er godt skiføre.

Selv om mange har fri, betyr ikke det at "alle" drar på påskeferie. Bare rundt 15 prosent av Norges innbyggere drar bort i påsken, resten blir hjemme, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvis været er bra, bruker mange påsken til å starte hagesesongen, men det avhenger også av når på året påsken er.

Påsken i kirken

Påske er en av de tre store kristne høytidene, sammen med jul og pinse. Det er gudstjenester i kirkene på andre påskedag, og den liturgiske fargen er festfargen hvit.

Jesus sto opp fra graven

I norske kirkesamfunn er andre påskedag dagen som minner om at Jesus sto opp fra de døde, ikke bare som en ånd, men som et menneske.

Dagen markeres til minne om at den oppstandne Jesus viste seg for disiplene. Johannes-evangeliet forteller at Maria Magdalena så Jesus ved graven, og han ba henne gå tilbake til disiplene og fortelle at hun hadde sett ham, og at han var stått opp fra de døde.

Når markeres Andre påskedag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019man22. aprAndre påskedagHelligdag
2020man13. aprAndre påskedagHelligdag
2021man5. aprAndre påskedagHelligdag
2022man18. aprAndre påskedagHelligdag
2023man10. aprAndre påskedagHelligdag
2024man1. aprAndre påskedagHelligdag
2025man21. aprAndre påskedagHelligdag
2026man6. aprAndre påskedagHelligdag
2027man29. marAndre påskedagHelligdag
2028man17. aprAndre påskedagHelligdag
2029man2. aprAndre påskedagHelligdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.