Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Andre juledag
Flagg for Norge

Andre juledag 2024 i Norge

26. desember markeres andre juledag. Dagen er fridag for alle i Norge.

Er Andre juledag en offentlig fridag?

Andre juledag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Det er gudstjenester i kirkene på andre juledag. Blant annet i Ishavskatedralen i Tromsø.

©thinkstockphoto.com/Nikki Bidgood

Hva er andre juledag?

Julen er en av de tre store kristne høytidene sammen med påsken og pinsen.

Åpningstider i julen

Annen juledag er den siste helligdagen i julen, og de aller fleste butikker, kontorer og bedrifter er stengt. En del kulturtilbud som var stengt tidligere i julen, som kino og utesteder, åpner gjerne igjen på andre juledag.

Hva gjør folk?

Andre juledag tilbringes veldig forskjellig. I Norge er julaften den store festdagen i julen, så mange bruker både første og annen juledag til å hvile ut. For noen er det enda en dag for julefeiring.

Hva betyr jul?

Navnet jul stammer fra norrønt jól og var opprinnelig en markering av vintersolverv. På engelsk brukes navnet Christmas eller kristmesse, men det er også kjent som Yuletide etter den gamle formen.

Kristmesse

Det er gudstjenester i kirkene på annen juledag, som også er kjent som for Stefanusdagen. Sankt Stefanus var kirkes første martyr som mistet livet fordi han bekjente seg til kristendommen. Den liturgiske fargen for andre juledag er festfargen hvit.

Vinterfest ble kristnet

Kirken hadde lagt feiringen av Jesu fødsel til 25. desember muligens så tidlig som på 300-tallet, og i Norge jul gikk fra å være en vinterfest til en kristen høytid på 900-tallet, da kong Håkon den gode påbød at hele Norge også skulle feire 25. desember. Høytiden fikk overta navnet etter jul. På primstaven er juledagen avmerket som et drikkehorn, kandelaber, tønne eller ei sol.

Juletre, jesusbarn og julenisse

Juleskikkene som juletre, julenissen og julegaver kom først på 1800-tallet. Den vanligste julepynten er julekrybba, julenisser og juletre som dekoreres med lys og pynt, og en stjerne i toppen. Selv om det er gammel skikk i Norge å ta inn grønne vekster i julehøytiden, stammer tradisjonen med å pynte et tre trolig fra Tyskland.

Vokser i hele verden

I dag er julefeiring og julepynt en verdensindustri. Den materielle julefeiringen med gaver og dekorasoner sprer seg også raskt i ikke-kristne land, blant annet i Asia.

Når markeres Andre juledag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019tor26. desAndre juledagHelligdag
2020lør26. desAndre juledagHelligdag
2021søn26. desAndre juledagHelligdag
2022man26. desAndre juledagHelligdag
2023tir26. desAndre juledagHelligdag
2024tor26. desAndre juledagHelligdag
2025fre26. desAndre juledagHelligdag
2026lør26. desAndre juledagHelligdag
2027søn26. desAndre juledagHelligdag
2028tir26. desAndre juledagHelligdag
2029ons26. desAndre juledagHelligdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.