Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første juledag
Flagg for Norge

Første juledag 2024 i Norge

25. desember er første juledag og offisiell høytidsdag og flaggdag. I kirken markerer første juledag Jesu fødsel, og utenlands er dette den store juledagen.

Er Første juledag en offentlig fridag?

Første juledag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Familiemiddag første juledag.

©thinkstockphoto.com/altrendo images

Hva skjer første juledag?

Første juledag er en helligdag, og butikker og kontorer er stengt, og folk flest har fri. I Norge er julaften den store festdagen i julen, så mange bruker første og annen juledag til å hvile ut. I de fleste andre vestlige land venter folk med gaver og julefeiring til første juledag.

Julen er en av de tre store kristne høytidene sammen med påsken og pinsen.

Hva betyr jul?

Navnet jul stammer fra norrønt jól og var opprinnelig en markering av vintersolverv. På engelsk brukes navnet Christmas eller kristmesse, men det er også kjent som Yuletide etter den gamle formen.

Kristmesse

Første juledag er dagen da kirken feirer at Jesus ble født. Dagen kalles også kristmesse, og før i tiden ble kristmesse feiret med tre gudstjenester på første juledag: ved midnatt, ved daggry og senere på dagen. Den liturgiske fargen for første juledag er festfargen hvit.

Vinterfest ble kristnet

Kirken la feiringen av Jesu fødsel til 25. desember muligens så tidlig som på 300-tallet, og i Norge gikk jul fra å være en vinterfest til en kristen høytid på 900-tallet, da kong Håkon den gode påbød at hele Norge også skulle feire 25. desember. Høytiden fikk overta navnet etter jul. På primstaven er juledagen avmerket som et drikkehorn, kandelaber, tønne eller ei sol.

Juletre

Den vanligste julepynten er juletreet, et bartre som dekoreres med lys og pynt, og gjerne en stjerne i toppen. Selv om det er gammel skikk i Norge å ta inn grønne vekster i julehøytiden, stammer tradisjonen med å pynte et tre trolig fra Tyskland.

Vokser i hele verden

I dag er julefeiring og julepynt en verdensindustri. Den materielle julefeiringen med gaver og dekorasoner sprer seg også raskt i ikke-kristne land, blant annet i Asia.

Når markeres Første juledag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019ons25. desFørste juledagHelligdag
2020fre25. desFørste juledagHelligdag
2021lør25. desFørste juledagHelligdag
2022søn25. desFørste juledagHelligdag
2023man25. desFørste juledagHelligdag
2024ons25. desFørste juledagHelligdag
2025tor25. desFørste juledagHelligdag
2026fre25. desFørste juledagHelligdag
2027lør25. desFørste juledagHelligdag
2028man25. desFørste juledagHelligdag
2029tir25. desFørste juledagHelligdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.