Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Første juledag
Flagg for Norge

Første juledag i Norge

25. desember er første juledag og offisiell høytidsdag og flaggdag. I kirken markerer første juledag Jesu fødsel, og utenlands er dette den store juledagen.

Er Første juledag en offentlig fridag?

Første juledag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Familiemiddag første juledag.
Det er vanlig å komme sammen med familien for et måltid på første juledag.
©thinkstockphoto.com/altrendo images

Hva skjer første juledag?

Første juledag er en helligdag, og butikker og kontorer er stengt, og folk flest har fri. I Norge er julaften den store festdagen i julen, så mange bruker første og annen juledag til å hvile ut. I de fleste andre vestlige land venter folk med gaver og julefeiring til første juledag.

Julen er en av de tre store kristne høytidene sammen med påsken og pinsen.

Hva betyr jul?

Navnet jul stammer fra norrønt jól og var opprinnelig en markering av vintersolverv. På engelsk brukes navnet Christmas eller kristmesse, men det er også kjent som Yuletide etter den gamle formen.

Kristmesse

Første juledag er dagen da kirken feirer at Jesus ble født. Dagen kalles også kristmesse, og før i tiden ble kristmesse feiret med tre gudstjenester på første juledag: ved midnatt, ved daggry og senere på dagen. Den liturgiske fargen for første juledag er festfargen hvit.

Vinterfest ble kristnet

Kirken la feiringen av Jesu fødsel til 25. desember muligens så tidlig som på 300-tallet, og i Norge gikk jul fra å være en vinterfest til en kristen høytid på 900-tallet, da kong Håkon den gode påbød at hele Norge også skulle feire 25. desember. Høytiden fikk overta navnet etter jul. På primstaven er juledagen avmerket som et drikkehorn, kandelaber, tønne eller ei sol.

Juletre

Den vanligste julepynten er juletreet, et bartre som dekoreres med lys og pynt, og gjerne en stjerne i toppen. Selv om det er gammel skikk i Norge å ta inn grønne vekster i julehøytiden, stammer tradisjonen med å pynte et tre trolig fra Tyskland.

Vokser i hele verden

I dag er julefeiring og julepynt en verdensindustri. Den materielle julefeiringen med gaver og dekorasoner sprer seg også raskt i ikke-kristne land, blant annet i Asia.

Når er Første juledag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2010lør25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2011søn25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2012tir25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2013ons25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2014tor25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2015fre25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2016søn25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2017man25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2018tir25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2019ons25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag
2020fre25. desFørste juledagNasjonal høytidsdag, Flaggdag

Mer å lese

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer