Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Skjærtorsdag
Flagg for Norge

Skjærtorsdag i Norge

Skjærtorsdag feires i kirken til minne om Jesus sitt siste måltid sammen med disiplene, den første nattverden, et av de viktigste symbolene på kristen tro.

Er Skjærtorsdag en offentlig fridag?

Skjærtorsdag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt.

Jesu siste måltid, den første nattverden, er et vanlig motiv i kirkekunsten.
Jesu siste måltid, den første nattverden, er et vanlig motiv i kirkekunsten.
©iStockphoto.com/sedmak

Hva skjer skjærtorsdag?

Skjærtorsdag er en bevegelig helligdag og faller, naturlig nok, alltid på en torsdag. Det er den tredje helligdagen i påsken, også kalt den stille uke. Dagen etter er langfredag, fulgt av påskeaften, første påskedag og annen påskedag.

Stengt eller åpent?

I mai 2012 ble Norges grunnlov endret, og stat og kirke ble adskilt. Men fremdeles står de kristne helligdagene sterkt, og gjenspeiler seg i Norges lover om arbeidstid.

Skjærtorsdag er midt i skolens påskeferie. Påsken i Norge kalles ofte Den stille uke, og fra Skjærtorsdag er offentlige kontorer, banker og de aller fleste butikker stengt. Unntakene er såkalte Brustad-buer eller storkiosker, bensinstasjoner og hagesenter, som har åpent alle helligdagene i påsken, om enn med noe kortere åpningstider.

Ulovlig med støy

Det er også stille fordi det ikke er lov til å lage unødig støy på disse dagene. Hverken hamring eller bruk av motoriserte verktøy og hageredskaper som plenklipper eller hekkesaks er lov.

Bypåske eller fjellet?

Selv om mange har fri, betyr ikke det at "alle" drar på påskeferie. Bare rundt 15 prosent av Norges innbyggere drar bort i påsken, resten blir hjemme, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvis været er bra, bruker mange påsken til å starte hagesesongen, men det avhenger også av når på året påsken er.

Hva betyr skjærtorsdag?

Selve navnet skjærtorsdag kommer fra norrønt skíra som betyr å rense, altså renselsestorsdag. I gammel tid ble de som var bannlyst tatt opp igjen i kirkens samfunn på skjærtorsdag, og det er sannsynligvis dette som har gitt navn til dagen på norsk. Å bli lyst i bann eller bannlyst, vil si at man ble forvist fra samfunnet i en periode som straff for en forbrytelse.

Gudtjenester i kirkene

På skjærtorsdag er det gudstjenester i kirkene, til minne om Jesus sitt siste måltid sammen med disiplene, også kjent som den første nattverden, et av de viktigste symbolene på kristen tro.

Når er Skjærtorsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2010tor1. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2011tor21. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2012tor5. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2013tor28. marSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2014tor17. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2015tor2. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2016tor24. marSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2017tor13. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2018tor29. marSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2019tor18. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag
2020tor9. aprSkjærtorsdagNasjonal høytidsdag

Mer å lese

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer