Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Andre søndag i advent
Flagg for Norge

Andre søndag i advent i Norge

Annen søndag i advent er den andre av fire søndager som markerer ventetiden før juledagen 25. desember.

Er Andre søndag i advent en offentlig fridag?

Andre søndag i advent er søndag 9. desember 2018. De fleste bedrifter og butikker følger søndagsåpningstider i Norge.

Little girl reaching for a gift in a home made advent calendar on the wall.
Adventskalender med en gave for hver dag fram til jul.
Adventskalender med en gave for hver dag fram til jul.
©iStockphoto.com/tunaly

Venter på Jesus

Advent markerer ventetiden før juledagen 25. desember, som regnes som fødselsdagen til Jesus i kirken. Selve ordet advent stammer fra latin og betyr 'å ankomme'. I Den norske kirke er det vanlig å oversette advent med 'Herren komme'.

Hvilken dato er søndagene i advent?

Datoen for første søndag i advent kan variere fra 27. november til 3. desember. Andre søndag i advent kan være fra 4. til 10. desember, tredje søndag i advent fra 11. til 17. desember, mens datoen for fjerde søndag i advent varierer fra 18. til 24. desember.

Dersom julaften er på en søndag, er denne siste søndag i advent.

Tenner levende lys

Norge er det vanlig å markere adventssøndagene med en lysestake med fire stearinlys. Første søndag i advent tennes det første lyset, og for hver adventssøndag tennes et nytt lys. Lysene er enten hvite eller lilla, som er den liturgiske fargen i adventstiden. Siste søndag i advent er alle fire lys tent.

Det er også vanlig at skoler og barnehager har adventskrans og lyser opp mørketida med adventslys i ukene før skolens juleferie.

Julestjerne i vinduet

En lysende julestjerne i vinduet og pyramide-staker i vinduskarmene er også tradisjonell adventsdekorasjon i tiden fram mot jul, som alltid er to til fire dager etter vintersolverv.

Adventskalender

Adventskalenderen, eller julekalenderen, er en annen utbredt advent-tradisjon, som stammer fra Tyskland tidlig på 1900-tallet. Kalenderen går fra 1. til 24. desember, og hver dag får barna en liten overraskelse. Tradisjonelt var overraskelsen et lite bilde bak en luke i en pappkalender, men etterhvert begynte man å selge adventskalenderene med en sjokolade-bit eller en liten leke bak lukene.

Alle prisklasser

De siste tiårene har stadig større og flottere adventskalendere dukket opp. Den dyreste noensinne er en diamantkalender laget av smykkeprodusenten Biegel Schmuckdesign. Den kostet dengang 2,5 millioner Euro. Til sammenligning kostet den noen simplere Porsche-kalenderen skarve 1 million US$, men den finnes det til gjengled fem av. Bak lukene i den 1,75 meter høye klossen i børstet stål var blant annet en motor-yacht, nytt kjøkken og gullklokke.

I dag finnes alt fra eksklusive kosmetikk-kalendere til 10-kroners sjokoladekalendere.

Populært med hjemmelaget

Hjemmelagede adventskalendere med pepperkaker eller pakker er også svært populært, også for voksne. En trendy variant er en kasse med 24 forskjellige øl, én til hver dag i advent.

Når er Andre søndag i advent andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2010søn5. desAndre søndag i adventMerkedag
2011søn4. desAndre søndag i adventMerkedag
2012søn9. desAndre søndag i adventMerkedag
2013søn8. desAndre søndag i adventMerkedag
2014søn7. desAndre søndag i adventMerkedag
2015søn6. desAndre søndag i adventMerkedag
2016søn4. desAndre søndag i adventMerkedag
2017søn10. desAndre søndag i adventMerkedag
2018søn9. desAndre søndag i adventMerkedag
2019søn8. desAndre søndag i adventMerkedag
2020søn6. desAndre søndag i adventMerkedag

Mer å lese

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer