Hjem   Sol & Måne   Solverv og jevndøgn   Vintersolverv

Vintersolverv 2024: Når er årets korteste dag?

Vintersolverv er årets korteste dag, og i Norge “snur sola” lørdag 21. desember 2024 klokka 10:20. Deretter blir dagene lysere fram til sommersolverv.

Illustrasjon
Illustrasjon

Vintersolverv skjer idet sola når sitt sørligste punkt, sett fra jordkloden. Da vipper Nordpolen omtrent 23,4 grader vekk fra sola, og denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

Vintersolverv på den nordlige halvkule (desember)

Nord-Amerika, det meste av Asia, Nord-Afrika

World map showing the Northern Hemisphere highlighted above the line marking the Equator.

I Washington, District of Columbia, USA: lørdag 21. desember 2024 kl. 04:20 EST (endre sted)
Det er det samme som lørdag 21. desember 2024 kl. 09:20 UTC.

Hva er vintersolverv?

Bregrepet “solverv” stammer fra norrønt og betyr “solvending”. På norsk sier vi også at sola “snur”. Det er jorda, og ikke sola, som beveger seg, men det kan se ut som det er sola når vi står og ser opp på himmelen.

I løpet av de seks månedene siden sommersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt lavere, eller litt lenger sør, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). Vintersolverv markerer det sørligste punktet på reisen, og er det øyeblikket sola står rett over breddegrad 23° 26' 22" sør.

Footpath by the Oslo Fjord at sunset in December, Norway.

Solnedgang over Oslofjorden i desember.

©iStockphoto.com/romaoslo

Her stopper sola, og starter deretter på reisen nordover, eller oppover, igjen. Derfor sier vi at sola “snur”. På engelsk heter det solstice, fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”.

Sola skinner fra den motsatte siden

Det som egentlig har skjedd siden sommersolverv, er at jordkloden har beveget seg til den andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv.

På vintersolverv vipper Nordpolen omtrent 23,4 grader vekk fra sola, og denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

Illustrasjon
Illustrasjon

Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule.

Fra solverv i desember til jevndøgn i mars blir dagene nå lengre, til natt og dag er like lange ved vårjevndøgn. Deretter fortsetter dagene å bli lengre til årets lyseste dag i juni: sommersolverv.

Når begynner vinteren?

Ifølge den astronomiske definisjonen, faller starten av vinteren på vintersolverv, den korteste dagen i året. På kalenderen regnes vinteren fra desember til og med februar.

Noen værnettsteder definerer starten på vinteren som den tiden på året hvor den gjennomsnittlige temperaturen er under null. På primstaven, en gammeldags kalender, er den første vinterdagen 14. oktober. På denne dagen skal primstaven snus fra sommersiden til vintersiden.

Snødekte trær i en fjellside, med solglimt mellom greinene.

Om vinteren står sola lavt på himmelen og kan by på solglimt mellom snøkledde graner.

©bigstockphoto.com/Leonid Tit

Hvor lenge varer vinteren?

Jorden beveger seg ikke med konstant hastighet i sin elliptiske (ovale) bane, som betyr at årstidene ikke er like lange. I gjennomsnitt varer vinteren i 89,0 dager på den nordlige halvkule og 93,6 dager på den sørlige halvkule.

Omvendt sør for ekvator

Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er sommersolverv på den sørlige halvkule.

Vintersolverv på den sørlige halvkule (juni)

Australia, New Zeleand, Sør-Amerika, Sør-Afrika

World map showing the Southern Hemisphere highlighted below the line marking the Equator.

I Washington, District of Columbia, USA: fredag 20. juni 2025 kl. 22:42 EDT (endre sted)
Det er det samme som lørdag 21. juni 2025 kl. 02:42 UTC.

Mørketid lengst nord

Bor du nord for polarsirkelen, vil du oppleve mørketid hele eller deler av vinteren. Da går ikke sola opp i det hele tatt fordi hele området er vinklet fra sola.

Nordlys over Lofoten i Norge.

Grønt nordlys over Lofoten i Nordland.

©iStockphoto.com/den-belitsky

På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen, er det midnatssol. På den sørlige halvkule går det bare an å se midnattsol i Antarktis fordi ingen andre landområder ligger sør for (eller nær nok) den sørlige polarsirkelen.

Tema: Sol, Astronomi, Kalender