Hjem   Klokka   Sommertid   Vintertid

Vintertid – før og etter sommertid

Vintertid begynner siste søndag i oktober og slutter når sommertid starter, siste søndag i mars. Vintertid er det samme som normaltid eller standardtid.

Klokketårnet på Aker Brygge, Oslo.

Klokka stilles en time tilbake til vintertid i oktober. Klokketårnet på Aker Brygge.

©iStockphoto.com/bruev

Hvor lenge varer vintertiden?

Det er vintertid (normaltid/standardtid) 5 måneder av året. De resterende 7 månedene har vi sommertid.

I Norge og de fleste andre land i Europa varer vintertiden fra siste søndag i oktober til siste søndag i mars. Klokka stilles klokka 01.00 UTC tid, dermed varierer lokaltiden fra land til land.

Tidssonen vi bruker i Norge når det er vintertid eller normaltid, er Central European Time (CET). Når det er sommertid, bruker vi Central European Summer Time (CEST).

Klokka følger hagemøblene

Vi stiller klokka én time fram om våren, og én time tilbake om høsten.

En huskeregel for hvordan vi stiller klokka for sommertid, er at vi tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten.

Vintertid er også standardtid eller normaltid

Omtrent 60 % av landene i verden bruker ikke sommertid. Det betyr at de bruker det som vi kaller vintertid, men som de ofte kaller standardtid eller normaltid, hele året. Fordi forskjellen på dagens lengde er så liten i områdene ved ekvator, er det vanlig at tropiske områder kun bruker standardtid.

I Europa er det bare Island, Russland og Hviterussland som ikke bytter mellom sommertid og vintertid.

EU vil kvitte seg med sommertid og vintertid

I mars 2019 stemte EU-parlamentet for at sommertidsdirektivet skal oppheves. Det blir opp til hvert medlemsland om de vil bruke permanent sommertid eller permanent vintertid.

Den opprinnelige planen var at EU og samarbeidsland som Norge skulle slutte å stille klokka en time fram og tilbake fra våren eller høsten 2021. På grunn av forsinkelsesmomenter som korona så har samtalene i Rådet for Den europeiske union ikke startet ennå. Det er usikkert når de vil starte, og hvor lenge samtalene vil ta. Oppdatert informasjon om lovprosessen finnes på engelsk på timeanddate.com.

Tema: Sommertid, Klokke