Hjem   Klokka   Sommertid   Historie

Hvordan ble sommertid til?

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig.

Parents playing with their young daughter in the evening sun

Sommertid gir lysere ettermiddager.

©iStockphoto.com/Lacheev

Selv om amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid i 1784, var det britiske William Willett som i 1904 publiserte mer konkrete planer om å innføre sommertid. Forslaget var å stille klokka fram 80 minutter for å spare energi.

Vinter-tid er normaltid

Første verdenskrig

Det var imidlertid først under første verdenskrig at sommertid ble innført, og klokka ble som regel bare stilt fram 60 minutter. Tyskland og tysk-okkuperte områder var først of stilte klokka fra 23.00 til 24.00, 30. april 1916. Norge fulgte etter samme år, sammen med en rekke andre land i Europa.

Sommertid-statistikk

Hvorfor stiller vi klokka?

Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger ved å bruke ekstra belysning.

Sommertid: Lokal tid og dato i hele verden

I den senere tid har energisparingen fått mindre betydning i industrialiserte land. Noen studier fra blant annet USA og Australia antyder at energiforbruket heller går opp pga. sommertid, fordi folk bruker energi på å kjøle ned boligene sine.

I noen utviklingsland er fremdeles energisparing et viktig argument for å bruke sommertid, og noen ganger kan sommertid bli innført på kort varsel for å hjelpe på akutt strømmangel.

Tema: Sommertid, Klokke