Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag
Flagg for Norge

Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag 2025 i Norge

H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra av Norge er født 21. januar 2004, og hennes bursdag er offisiell flaggdag i Norge.

Er Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag en offentlig fridag?

Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag er ikke en offentlig fridag. Butikker og bedrifter har normale åpningstider for denne ukedagen.

Prinsesse Ingrid Alexandra i snøen på Skaugum i 2018.

©H.K.H. Kronprinsen

Første jente født med arverett

Prinsesse Ingrid Alexandra er eldste datter av H.K.H Kronprins Haakon og H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit. Hun er nummer to i arverekken til den norske tronen, etter sin far. Prinsessen er den første kvinnen som noensinne er født med arverett til den norske tronen.

Nestemann i arverekken er prinsessens lillebror, prins Sverre Magnus (født 3. desember 2005). Hun har også en eldre halvbror, Marius Borg Høiby (født 13. januar 1997).

Oppkalt etter kjær slekt

Ingrid Alexandra er oppkalt etter oldefaren sin, kong Olav V (1903-1991), som opprinnelig het Alexander Edward Christian Frederik, og etter en grandtante av kronprinsessen som het Ingrid.

Alexandra betyr forsvarer og har gresk opprinnelse. Navnet fikk et stort hopp i popularitet etter prinsessen ble født. Ingrid er også et velkjent skandinavisk dronning-navn helt tilbake til fra vikingtiden, for eksempel var Ingrid Ragnvaldsdatter dronning av Norge på 1130-tallet.

«Ingrid» består av navnedelene -ing og -rid hvor ing kommer fra den norrøne guden Ing. Rid kommer fra det gammelnorske ordet ”fridr” som betyr vakker. Navnet var veldig populært i Norge i tiden 1910 til 1920, men ble også mye brukt på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Prinsessen har seks faddere: Farfar H.M. Kong Harald av Norge, tanten, Prinsesse Märtha Louise, mormor Marit Tjessem, H.K.H Kronprins Frederik av Danmark, H.K.H Kronprinsesse Victoria av Sverige og H.M Kong Felipe av Spania, .

Vinker fra slottsbalkongen

Prinsesse Ingrid Alexandra har allerede noen få offisielle oppdrag. Blant annet pleier hun å stå på slottsbalkongen sammen med resten av kongefamilien og vinke til barnetoget i Oslo på 17. mai.

Den norske kongefamilien har tradisjon for å gi kongebarna en så normal oppvekst som mulig. Ingrid Alexandra gikk i barnehage fra 2006 til hun begynte i første klasse på Jansløkka barneskole i Asker i august 2010. I 2014 byttet prinsessen skole og begynte på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua. Av personlige interesser, nevner Ingrid Alexandra at hun er glad i musikk og spiller piano.

Når markeres Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019man21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2020tir21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2021tor21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2022fre21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2023lør21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2024søn21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2025tir21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2026ons21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2027tor21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2028fre21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag
2029søn21. janPrinsesse Ingrid Alexandras fødselsdagFlaggdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.