Hjem   Kalender   Uke 53

52 eller 53 uker i året?

De fleste år har 52 uker, men dersom året starter på en torsdag eller er et skuddår som begynner på en onsdag, deler vi året inn i 53 uker.

Kalender for desember 2020 fra timeanddate.no

I desember 2020 dukker uke 53 opp.

Et år er delt inn i 52 uker som hver har sju dager. Men et vanlig år har én dag mer enn 52 uker, og det er det som fører til at noen år har en ekstra uke: Uke 53.

53 uker i 2020  |  53 uker i 2026

Ikke flere dager, men 53 uker

Et vanlig år har 365 dager, og det er ikke flere dager i et vanlig år med 53 uker. Det er bare nummereringen som er annerledes.

Dersom året (og uke 1) starter på en torsdag blir ukene forskjøvet slik at det blir 53 uker i det året.

53 uker i noen skuddår

Et skuddår har 366 dager, og dersom året i tillegg begynner på en onsdag så blir ukene forskjøvet på grunn av skuddårsdagen. Da får vi 53 uker i det året.

Når er neste skuddår?

Internasjonal standard

I Norge følger vi ISO 8601, den internasjonale standarden for skrivemåte og utveksling av data om dato og tid. Mandag er den første dagen i uka etter standarden, og ukene nummereres deretter. En uke er definert ved at den er fire dager eller lenger.

Når det gjelder månedene og antall dager i året så følger Norge den moderne gregorianske kalenderen.

Vanlig i offentlig sektor

Ukenummer brukes flittig i norsk offentlig sektor, og ansatte henviser nesten alltid til ukenummer når de omtaler datoer for skoleferier, politiske møter, timeplaner eller andre aktiviteter.

Ukenummer brukes også i noen europeiske og asiatiske land; men ikke i USA.

Tema: Kalender, Ukedag, Skuddår, Måned, Helligdag