Hjem   Kalender   Skuddårsdag

Skuddårsdag 29. februar

Lært at hvert fjerde år er skuddår? Det er faktisk feil, og lever du til år 2100, får du se.

Today, women can ask a man to marry her.

Rollebytte på skuddårsdagen.

©iStockphoto.com/AntonioGuillem

Skuddårsdagen 29. februar inntreffer hvert skuddår, som er nesten hvert fjerde år.

Neste skuddårsdag: 29. februar 2024

Forrige skuddårsdag: 29. februar 2020

Damene frir

I mange hundre år har skuddårsdagen vært knyttet til overtro og tradisjoner. I århundrer har skuddårsdagen vært ansett som den ene dagen hvert fjerde år da kvinner kunne tillate seg å fri til en mann. I noen land, for eksempel i Storbritannia, fantes det til og med lover om dette.

12 par hansker

Dersom mannen svarer 'nei' til kvinnens frieri, må han ifølge tradisjonen betale en slags oppreisning til kvinnen, i form av 12 par hansker. Hanskene skulle gi kvinnen en mulighet til å skjule at hun ikke hadde forlovelsesring på fingeren.

Skuddårsfrieriene har ført til at skuddårsdagen noe steder også har gått under navnet 'ungkarsdagen' eller 'Bachelor’s Day'.

Avtale mellom helgener

Skikken med skuddårsfrieri skal stamme fra en avtale som ble inngått mellom helgenene Sankt Bridget og Sankt Patrick i Irland på 400-tallet. Sankt Bridget skal ha klaget til Sankt Patrick over at kvinner måtte vente så altfor lenge på frierier, og han besvarte klagen ved å tillate kvinner å fri til menn på skuddårsdagen hvert fjerde år.

Verdensrekord i skuddårsbarn

Karin og Henry Henriksen fra Andenes, har sikret tre av sine fem barn plass i rekordbøkene. Karin fikk nemlig både datteren Heidi (f. 1960) og sønnene Olav (f. 1964) og Leif-Martin (f. 1968) på skuddårsdagen, noe som gjør dem til verdens eneste tre skuddårsbarn i én og samme familie.

Er du skuddårsbarn? Lag din egen nedtelling til skuddårsdagen.

Uflaks å gifte seg

I Hellas ble det lenge sett på som uflaks å gifte seg i et skuddår, og særlig på selve skuddårsdagen.

Skuddårsdagen er også St. Oswalds dag, til minne om erkebiskopen av York, som døde den 29. februar 992. St. Oswalds dag markeres den 28. februar når det ikke skuddår.

Tema: Skuddår, Kalender, Måned