Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Valentinsdagen
Flagg for Norge

Valentinsdagen 2024 i Norge

På valentinsdagen 14. februar gir kjærester hverandre ekstra oppmerksomhet i form av kort, gaver eller oppvartning.

Er Valentinsdagen en offentlig fridag?

Valentinsdagen er ikke en offentlig fridag. Butikker og bedrifter har normale åpningstider for denne ukedagen.

Røde roser er en favoritt til valentines.

En bukett røde roser blir ofte gitt som et kjærlighetssymbol på valentinsdagen.

©thinkstockphoto.com/Dan Kitwood

Hva er valentinsdagen?

Valentinsdagen var opprinnelig en kristen helgen-feiring til minne om flere helgener som het Valentin. Det finnes flere mulige opphav til den den romantiske feiringen av valentinerdagen.

…din Valentin

Én mulig forklaring er at Sankt Valentin ble fengslet fordi han viet soldater, en annen sier at Valentin skrev et avskjedsbrev før han ble henrettet og signerte med ”...din Valentin”.

Et alternativt opphav til den romantiske feiringen som oppsto på 1500-tallet, kan være den folkelige troen på at fuglene begynner å pare seg på denne dagen. Den kan også ha røtter tilbake til den romerske Luperkalia-festen, en førkristen fruktbarhetsfeiring som begynte 15. februar.

Hemmelig beundrer

På 1700-tallet ble valentinsdagen i England en anledning til å gi bort håndlagde kort til de man holdt kjær. Kortene ble gjerne signert med ”...din Valentin” og kunne være fra kjente eller hemmelige beundrere.

På 1800-tallet overtok masseproduserte kort markedet, og kortene står sterkt fremdeles, men i tillegg bugner butikkene av roser, konfekt, smykker og stas. Det er gjerne mennene som oppfordres til å kjøpe gave til damene, og invitere dem med ut på middag.

Mange frir

14. februar er også en populær dag å fri. Valentinsdagen er det tradisjonelt mannen som ber om sin kjæres hånd, i motsetning til på skuddårsdagen, 29. februar, da damene ifølge tradisjonen står fritt til å ta frieriet i egne hender.

Populærkultur i Norge

I Norge har vi i all hovedsak kopiert den amerikanske Valentines fra filmer og TV-serier, og markeringen er fremdeles under frammarsj.

I dag kan man velge mellom utallige kort, blomsterbuketter, konfektesker eller kosebamser med valentinsymboler som hjerter, duer eller den greske kjærlighetsguden Eros.

Barnehage-kort

Noen steder har tatt valentinsdagen med inn i barnehagen og SFO hvor barna lager koselige kort til foreldrene.

Brer om seg

Ettersom valentinerdagen opprinnelig er en kristen markering, har den tidligere bare vært feiret i den vestlige verden. Men utover på 2000-tallet har ideen om romantikk, og ikke minst salg av blomster og gaver, spredt seg også til andre land og kulturer.

Når markeres Valentinsdagen andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019tor14. febValentinsdagenMerkedag
2020fre14. febValentinsdagenMerkedag
2021søn14. febValentinsdagenMerkedag
2022man14. febValentinsdagenMerkedag
2023tir14. febValentinsdagenMerkedag
2024ons14. febValentinsdagenMerkedag
2025fre14. febValentinsdagenMerkedag
2026lør14. febValentinsdagenMerkedag
2027søn14. febValentinsdagenMerkedag
2028man14. febValentinsdagenMerkedag
2029ons14. febValentinsdagenMerkedag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.