Flagg for Norge

Morsdag 2024 i Norge

Mor får gjerne en gave eller litt ekstra oppmerksomhet på morsdag, som i Norge er andre søndag i februar.

En god klem kan være alt som skal til for å gjøre stas på mamma.

©thinkstockphoto.com/NADOFOTOS

Er Morsdag en offentlig fridag?

Morsdag er ikke en offentlig fridag i Norge, men ettersom den alltid faller på en søndag er skoler, bedrifter og de fleste butikker stengt. De fleste kulturinstitusjoner er åpne, og noen butikker har søndagsåpent.

Hvorfor feirer vi morsdag?

Morsdagsmarkeringen i Norge er først og fremst vokst fram fra handelsstanden for å markedsføre morsdagsgaver som kort, blomster, smykker, nips og sjokolade. Det er også vanlig å gjøre stas på mor ved å servere henne frokost på senga denne søndagsmorgenen.

Det er farsdag andre søndag i november.

Først i Bergen

Den første norske morsdagen ble feiret 9. februar 1919 i en kirke i Bergen, og ble fort en årlig begivenhet i Norge. Oslo-kvinnene Dorothea Skjoldager og Katen Platou jobbet i 1918 for å få morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, muligens fordi vi i Norge har så mange både festdager og fridager i mai. Dagen ble raskt adoptert av forretningsfolk, ideelle organisasjoner og massemedia.

Stammer fra England

Den eldste morsdagen, Mothering Sunday, stammer fra England helt tilbake på 1600-tallet, og feires tre uker før påske i Storbritannia. Opprinnelsen er at en gang var det en søndag at folk besøkte kirken de var døpt i, og ble gjenforent med storfamilien. Etterhvert ble det vanlig for tjenestefolk i store husholdninger å få fri denne dagen for å besøke mødrene sine.

Videreført i USA

Tradisjonen med Mothering Sunday holdt på å forsvinne i Storbritannia, men ble gjenopptatt etter at folk i USA begynte å markere dagen. Da ble den mer kommerisell i formen, slik som morsdagen vi kjenner i dag.

Den første morsdagen i USA ble markert 12. mai 1908. Anna Marie Jarvis (1864-1948) ønsket å hedre sin mor i kirken sin og inspirerte presten i kirken til å snakke om morskjærlighet. Allerede to år senere, i 1910, var det flere som feiret ”Mother’s Day ” i amerikanske byer, og i 1914 ble feiringen offisiell i USA.

Morsdag i andre land

Morsdag markeres på forskjellige dager i forskjellige land. I de aller fleste land, deriblant USA, Danmark og Kina feires den andre søndagen i mai. Morsdag i Albania, Bosnia-Hersegovina, Bulgaria, Makedonia, Romania, Serbia, Montenegro og Slovenia feires på den internasjonale kvinnedagen, 8. mars.

Når markeres Morsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2019søn10. febMorsdagMerkedag
2020søn9. febMorsdagMerkedag
2021søn14. febMorsdagMerkedag
2022søn13. febMorsdagMerkedag
2023søn12. febMorsdagMerkedag
2024søn11. febMorsdagMerkedag
2025søn9. febMorsdagMerkedag
2026søn8. febMorsdagMerkedag
2027søn14. febMorsdagMerkedag
2028søn13. febMorsdagMerkedag
2029søn11. febMorsdagMerkedag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.