Flagg for Norge

Morsdag i Norge

Mor får gjerne en gave eller litt ekstra oppmerksomhet på morsdag, som i Norge er andre søndag i februar.

En god klem kan være alt som skal til for å gjøre stas på mamma.
En god klem kan være alt som skal til for å gjøre stas på mamma.
©thinkstockphoto.com/NADOFOTOS

Er Morsdag en offentlig fridag?

Morsdag er ikke en offentlig fridag i Norge, men ettersom den alltid faller på en søndag er skoler, bedrifter og de fleste butikker stengt. De fleste kulturinstitusjoner er åpne, og noen butikker har søndagsåpent.

Hvorfor feirer vi morsdag?

Morsdagsmarkeringen i Norge er først og fremst vokst fram fra handelsstanden for å markedsføre morsdagsgaver som kort, blomster, smykker, nips og sjokolade. Det er også vanlig å gjøre stas på mor ved å servere henne frokost på senga denne søndagsmorgenen.

Det er farsdag andre søndag i november.

Først i Bergen

Den første norske morsdagen ble feiret 9. februar 1919 i en kirke i Bergen, og ble fort en årlig begivenhet i Norge. Oslo-kvinnene Dorothea Skjoldager og Katen Platou jobbet i 1918 for å få morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, muligens fordi vi i Norge har så mange både festdager og fridager i mai. Dagen ble raskt adoptert av forretningsfolk, ideelle organisasjoner og massemedia.

Stammer fra England

Den eldste morsdagen, Mothering Sunday, stammer fra England helt tilbake på 1600-tallet, og feires tre uker før påske i Storbritannia. Opprinnelsen er at en gang var det en søndag at folk besøkte kirken de var døpt i, og ble gjenforent med storfamilien. Etterhvert ble det vanlig for tjenestefolk i store husholdninger å få fri denne dagen for å besøke mødrene sine.

Videreført i USA

Tradisjonen med Mothering Sunday holdt på å forsvinne i Storbritannia, men ble gjenopptatt etter at folk i USA begynte å markere dagen. Da ble den mer kommerisell i formen, slik som morsdagen vi kjenner i dag.

Den første morsdagen i USA ble markert 12. mai 1908. Anna Marie Jarvis (1864-1948) ønsket å hedre sin mor i kirken sin og inspirerte presten i kirken til å snakke om morskjærlighet. Allerede to år senere, i 1910, var det flere som feiret ”Mother’s Day ” i amerikanske byer, og i 1914 ble feiringen offisiell i USA.

Morsdag i andre land

Morsdag markeres på forskjellige dager i forskjellige land. I de aller fleste land, deriblant USA, Danmark og Kina feires den andre søndagen i mai. Morsdag i Albania, Bosnia-Hersegovina, Bulgaria, Makedonia, Romania, Serbia, Montenegro og Slovenia feires på den internasjonale kvinnedagen, 8. mars.

Når er Morsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2010søn14. febMorsdagMerkedag
2011søn13. febMorsdagMerkedag
2012søn12. febMorsdagMerkedag
2013søn10. febMorsdagMerkedag
2014søn9. febMorsdagMerkedag
2015søn8. febMorsdagMerkedag
2016søn14. febMorsdagMerkedag
2017søn12. febMorsdagMerkedag
2018søn11. febMorsdagMerkedag
2019søn10. febMorsdagMerkedag
2020søn9. febMorsdagMerkedag

Mer å lese

Total Solar Eclipse

Total solformørkelse

Totale solformørkelser skjer når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for lyset fra sola. Bare solas korona er synlig som en en blåhvit strålekrans. mer

An annular solar eclipse.

Ringformet solformørkelse

En ringformet, eller annulær, solformørkelse skjer når solen er ikke helt dekket av månen og det oppstår en lysende ring rundt månen. mer

Enkel hull-prosjektør

En hull-projektor er lett å lage, og du kan trygt følge med på solformørkelser uten å skade øynene. Den enkleste lager du med to ark og en nål. mer

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer