Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Dronning Sonjas fødselsdag
Flagg for Norge

Dronning Sonja i Norge

H.M. Dronning Sonja av Norge er født 4. juli 1937, og bursdagen hennes er flaggdag i Norge.

Er Dronningens fødselsdag en offentlig fridag?

Dronningens fødselsdag er ikke en offentlig fridag. Butikker og bedrifter har normale åpningstider for denne ukedagen.

Dronning Sonja med solbriller på skitur i fjellet.

Dronning Sonja er svært glad i norsk natur og går gjerne på skitur i fjellet.

Foto: Fra H.M. Dronningens billedkåseri "Impressions of Norway"

Hvorfor flagger vi 4. juli?

4. juli er fødselsdagen til H.M. Dronning Sonja som er gift med H.K.H. Kong Harald V. Dagen er offisiell flaggdag i hele landet, men markeres vanligvis ikke av folk flest ut over dette. Unntakene har vært større runde dager, som for eksempel da dronningen fylte 70-år i 2007. Da ble det feiret med en stor folkefest og mange celebre gjester i Stavanger.

Sonja Haraldsen giftet seg med daværende kronprins Harald 29. august 1968. Da hadde de kjent hverandre siden 1959. Grunnen til at det tok så lang tid var at kong Olav V nølte med å godta henne som Haralds partner siden hun var ikke var kongelig eller adelig.

Dronning Sonja ble signet sammen med Kong Harald i Nidarosdomen 23. januar 1991.

Oppvokst i Oslo

Dronningen vokste opp på Vindern i Oslo, og er datter av Dagny og Karl August Haraldsen. Sammen med kong Harald har hun barna prinsesse Märtha Louise (født 22. september 1971) og kronprins Haakon, født 20. juli 1973.

Fem barnebarn

Kongeparet har to barn og fem barnebarn. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marits to barn prinsesse Ingrid Alexandra (født 21. januar 2004) og prins Sverre Magnus (født 3.12.05), og bonusbarnebarnet, Marius Borg Høiby (født 13.01.97), som er kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn.

Fra Prinsesse Märtha Louise har de Maud Angelica (født 29.04.03), Leah Isadora (født 8.04.05) og Emma Tallulah Behn (født 29.09.08).

Sonjas hverdag

Dronningen er sammen med kongen på statsbesøk i utlandet, og deltar når utenlandske statsoverhoder er på besøk i Norge. Hvert år avlegger hun, sammen med kongen, en fylkesreise. Da besøker kongeparet flere av fylkets kommuner.

Dronningen deltar også i arrangementer over hele landet, samt audienser, mottakelser og møter på slottet. Hun er beskytter for flere organisasjoner. Beskytterskap fungerer som en anerkjenning av organisasjoner og arrangement, og blir normalt innvilget for en periode på fem år.

Sosialt engasjement

Dronning Sonja har et sterkt samfunnsengasjement og stiller gjerne på konferanser og markeringer for organisasjoner som arbeider med sosiale tema som barneinstitusjoner, utsatte kvinner, eldre, bostedsløse og rusavhengige. Hun er også opptatt av minoritetskvinners situasjon i Norge. Dronning Sonjas skolepris har siden 2006 blitt delt ut til skoler som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering.

Internasjonal Musikkonkurranse

Dronningen er veldig interessert i musikk er sterkt involvert i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse som ble etablert i 1988. Konkurransen avholdes annethvert år i Den Norske Opera og Ballett. Utenom internasjonal annerkjennelse mottar vinnerne en pengepremie og et grafisk trykk som dronningen har laget selv.

Hun er også en ivrig samler av billedkunst, og hun maler også bilder selv. I 2011 etablerte hun H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend som tildeles nordiske kunstnere som er utøvere av papirbasert kunst. I forbindelse med dette stilte hun også ut sine egne grafiske verk.

Når markeres Dronning Sonjas fødselsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2018ons4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2019tor4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2020lør4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2021søn4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2022man4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2023tir4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2024tor4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2025fre4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2026lør4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2027søn4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag
2028tir4. julDronning Sonjas fødselsdagFlaggdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.