Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag
Flagg for Norge

Kronprinsesse Mette-Marit i Norge

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit av Norge er født 19. august 1973, og fødselsdagen hennes er offisiell flaggdag i Norge.

Kronprinsparet på brua i Sogndalstrand under fylkesturen til Rogaland i september 2009.

Foto: Knut S. Vindfallet / Sokndal kommune

Hvorfor flagger vi 19. august?

Fødselsdagene til kongen, dronningen, kronprinsparet og deres eldtse barn, tronarvingen, er offisielle flaggdager i hele landet, men markeres vanligvis ikke ut over dette.

Unntakene er runde dager, og da kronprinsessen fylte 40 år i 2013 feiret hun privat på Skaugum sammen med H.K.H. Kronprins Haakon, i tillegg til både gudstjeneste og offisiell middag på Slottet på selve dagen.

Er 19. august en offentlig fridag?

Kronprinsesse Mette Marits fødselsdag er ikke en offentlig fridag. Butikker og bedrifter har normale åpningstider for denne ukedagen.

Giftet seg i 2001

Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg med Kronprins Haakon i Oslo domkirke 25. august 2001. Forlovelsen ble offentliggjort 1. desember 2000, men før dette var det debatt i mediene.

Før forlovelsen hadde paret vært sammen i ett år, og samboere i tre måneder - unikt i kongelig sammenheng. Mette-Marits status som alenemor samt hennes omgangskrets var også gjenstand for debatt, og politiet foretok en rutinemessig sjekk av hennes omgangskrets for å se om det var en sikkerhetsrisiko for de kongelige.

Tre barn

Kronprinsparet har barna H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra av Norge (født 21.01.04), prins Sverre Magnus av Norge (født 3.12.05) og Marius Borg Høiby (født 13.01.97) som er halv-storebror fra Mette-Marits tidligere forhold.

Oppvokst i Kristiansand

Kronprinsessen vokste opp i Slettheia i Kristiansand og er barn av Sven Olaf Bjarte Høiby (1936-2007) og Marit Tjessem (1937-). Hun har to eldre brødre og en eldre søster.

Høyere utdanning

Kronprinsessen gikk ut av Kristiansand Katedralskole i 1994, og var utvekslingsstudent ved Warangatta High School i Australia under studietiden. Etter videregående tok hun opp igjen fag ved Bjørkenes privatskole.

Hun har ex.phil. (eksamen philosophicum), kjemi og IKT fra Universitetet i Agder (tidligere Høgskolen i Agder). Tidlig i forholdet med kronprinsen, i perioden 2000 til 2002, avla hun eksamener i fagene livssyn og etikk og anvendt etikk ved Universitetet i Oslo. Våren 2003 studerte kronprinsessen ved University of London, og fra 2008 til 2012 fullførte hun en mastergrad i ledelse fra Handelshøyskolen BI.

Samfunnsengasjement

Kronprinsessen er engasjert både nasjonalt og internasjonalt, spesielt innen blant annet inkludering, ungt lederskap, psykisk helse, miljø, globale helsespørsmål og entreprenørskap.

Sammen med kronprinsen etablerte hun Kronprinsparets fond på bryllupsdagen. Hensikten med fondet er å fange opp unge mennesker som av ulike årsaker risikerer å bli stående på utsiden av fellesskapet og bidrar økonomisk inn mot utvalgte prosjekter.

AIDS-arbeid

Siden 2001 har kronprinsessen vært særlig engasjert i HIV/AIDS-tematikk, og var under studiene hospitant ved Norad der hun jobbet med dette temaet. I 2006 ble hun utnevnt til UNAIDS Special Representative, og har vært på feltreiser og ledet norske delegasjoner til den internasjonale aidskonferansen. I januar 2010 ble hun utnevnt til Young Global Leader av World Economic Forum, og ble i 2012 styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community.

Når markeres Kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2018søn19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2019man19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2020ons19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2021tor19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2022fre19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2023lør19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2024man19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2025tir19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2026ons19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2027tor19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag
2028lør19. augKronprinsesse Mette-Marits fødselsdagFlaggdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.