Flagg for Norge

Olsok 2023 i Norge

Olsok er til minne om Olav den helliges dødsdag den 29. juli og er en offisiell flaggdag i Norge.

Er Olsok en offentlig fridag?

Olsok er på lørdag 29. juli 2023. Det er ikke en offentlig fridag, og de fleste bedrifter i Norge følger ordinære åpningstider for denne ukedagen.

Pilegrimer vandrer til Nidarosdomen i Trondheim for å minnes Olav den hellige

Nidarosdomen i Trondheim er bygget til ære for Olav den hellige.

©thinkstockphoto.com/inbj

Hva er olsok?

Olsok har vært offisiell flaggdag siden 1930, og markeres fordi det er dødsdagen til Kong Olav Haraldson, eller Olav den Hellige, som også var kjent som Olav Digre og Sankt Olav. Navnet olsok kommer fra norrønt ”Ólafsvaka” og betyr ”våkenatt for Olav”. Det er vanlig å spise rømmegrøt, eller “olsokgrøt” og “slåttegrøt”, og spekemat.

Olsok er først og fremst en kirkelig feiring. Den markeres med gudstjenester i kirker over hele Norge samme kveld. Olsok markeres spesielt i Trondheim under Olavsfestdagene, men også på Stiklestad, stedet der Olav den hellige falt.

Begravd under Nidarosdomen

Kong Olav Haraldson døde i slaget på Stiklestad 29. juli 1030 og anses som mannen som kristnet Norge. Han fikk navnet Olav den hellige etter at han ble drept. Han ble begravet ved Nidelva og Olavskirken ble bygget på stedet. Det er der Nidarosdomen står i dag, og har fremdeles stor betydning. Blant annet foregår kongesigningene der i dagens kongefamilie.

Olavsvake i katolsk tid innebar at en våket og ba tidebønner gjennom natta. Selv om det ble forbudt å helligholde helgener samt og holde messer på nattestid under reformen, holdt olsok seg som festdag i den folkelige tradisjonen.

Færøysk nasjonaldag

Olav den hellige levde videre i sagn og skikker over hele landet helt til olsokfesten ble gjenopptatt i forbindelse med feiringen av 900-årsjubileet for hans død i 1930. I gamle dager ble olsok feiret omtrent på samme måte som sankthans, blant annet med bålbrenning.

På primstaven er olsok nesten alltid merket med en øks, og før i tiden var dagen en viktig merkedag for været og kornhøsten. Mange mente at været på olsok var en pekepinn på været som kunne ventes til høsten. Olsok er færøysk nasjonaldag og kommer av at Færøyene lå under Norge da Olav den hellige var konge.

Når markeres Olsok andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2018søn29. julOlsokFlaggdag
2019man29. julOlsokFlaggdag
2020ons29. julOlsokFlaggdag
2021tor29. julOlsokFlaggdag
2022fre29. julOlsokFlaggdag
2023lør29. julOlsokFlaggdag
2024man29. julOlsokFlaggdag
2025tir29. julOlsokFlaggdag
2026ons29. julOlsokFlaggdag
2027tor29. julOlsokFlaggdag
2028lør29. julOlsokFlaggdag

Vi er nøye med å researche og oppdatere hellidagsdatabasen. Likevel kan noen av datoene i tabellen være foreløpige. Dersom du finner feil, ber vi deg si fra.