Muharram - islamsk nyttår

På arabisk betyr muharram «det som er hellig» og er navnet på den første måneden i den islamske hijri-kalenderen.

Lykter er et ofte brukt symbol under muharram.

©iStockphoto.com/pictafolio

Datoene varierer

Islamsk nyttår blir feiret på den første dagen i det islamske kalenderåret, den 1. muharram.

Datoen for muslimske helligdager og starten på månedene i hijri-kalenderen fastsettes tradisjonelt av når man kan se månen på nattehimmelen etter siste nymåne. Denne skikken praktiseres litt ulikt i forskjellige land og trossamfunn.

Noen muslimske trossamfunn følger datoen som blir proklamert av religiøse autoriteter i andre land eller for den trosretningen de tilhører. Andre følger astronomiske observasjoner av månen på stedet de bor. Feiringen av islamsk nyttår kan derfor falle på flere forskjellige dager.

Hellig måned

Muharram er den nest helligste måneden i hirji-kalenderen etter fastemåneden ramadan, som avsluttes med Id al-fitr, den største feiringen i hele den muslimske verden.

For mange muslimer representerer det nye året en periode for selvrefleksjon.

Noen feirer Ashura

I noen muslimske trossamfunn, særlig for sjiamuslimer, er den 10. dagen i muharram, Ashura, en viktig sørgehøytid til minne om massakren i Karbala.

Sjiamuslimer er tilhengere av sjia-retningen innenfor islam. Sjiamuslimer utgjør rundt 15 prosent av alle muslimer i verden. De resterende 85 prosent er i all hovedsak sunnimuslimer, tilhengere av sunniislam.