Id al-fitr

Id al-fitr er en islamsk høytid på den første dagen i måneden shawwal og markerer slutten på fastemåneden ramadan.

Smilende barn danser utenfor historiske Jama Masjid nær Red Fort i New Delhi i India i forbindelse med feiringen av den islamske høytiden id al-fitr.

Smilende barn danser utenfor historiske Jama Masjid i India i forbindelse med feiringen av id al-fitr.

©iStockphoto.com/sauvik

Stor familiefest

Det er mange navn på denne store familiefesten. Mange sier bare id, som på arabisk betyr fest eller høytid, andre bruker id al-saghir som betyr lille høytid. På tyrkisk kalles feiringen Şeker Bayramı, som betyr sukkerfest.

Ifølge den islamske hijri-kalenderen starter id al-fitr den første dagen i måneden shawwal og varer i tre dager. Shawwal kommer rett etter fastemåneden ramadan, som kan vare i opptil 30 dager.

Datoen for id varierer

Id al-fitr er en av de to største årlige islamske høytidene. Den andre er id al-adha, som feires ved avslutningen av hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka.

Datoen for muslimske helligdager og starten på månedene i hijri-kalenderen fastsettes tradisjonelt av når man kan se månen på nattehimmelen etter siste nymåne. Denne skikken praktiseres litt ulikt i forskjellige land og trossamfunn.

Noen muslimske trossamfunn følger datoen som blir erklært av religiøse autoriteter i andre land eller for den trosretningen de tilhører. Andre følger astronomiske observasjoner av månen på stedet de bor. Feiringen av id al-fitr kan derfor falle på flere ulike dager.