Id al-fitr

Id-al-fitr er en islamsk høytid på den første dagen i måneden Shawwal og markerer slutten på fastemåneden ramadan.

Smilende barn danser utenfor historiske Jama Masjid nær Red Fort i New Delhi i India i forbindelse med feiringen av den islamske høytide Id -al-Fitr.

Smilende barn danser utenfor historiske Jama Masjid i India i forbindelse med feiringen av id-al-Fitr.

©iStockphoto.com/sauvik

Stor familiefest

Det er mange navn på denne store familiefesten. Mange sier bare id, som på arabisk betyr fest eller høytid, andre bruker id al-saghir som betyr lille høytid. På tyrkisk kalles feiringen Şeker Bayramı, som betyr sukkerfest.

Ifølge hijri-kalenderen, den islamske kalenderen, skal id al-fitr starte den første dagen i måneden shawwal, som varer i tre dager. Denne korte måneden kommer rett etter fastemåneden ramadan, som kan vare i inntil 30 dager.

Dato for id varierer

Id al-fitr er en av de to store årlige islamske høytidene. Den andre er id al-adha som avslutter den inntil 30 dager lange fastemåneden ramadan.

Datoen for muslimske helligdager og starten på månedene i hijri-kalenderen fastsettes tradisjonelt av når man kan se månen på nattehimmelen etter siste nymåne. Denne skikken praktiseres litt ulikt i forskjellige land og trossamfunn.

Noen muslimske trossamfunn følger datoen som blir proklamert av religiøse autoriteter i andre land eller for den trosretningen de tilhører. Andre følger astronomiske observasjoner av månen på stedet de bor. Feiringen av id al-fitr kan derfor falle på flere forskjellige dager.

Vi oppdaterer kontinuerlig datoer og informasjon i vår database over fri- og helligdager. Hvis du ser noe som ikke stemmer, vennligst si fra.