Id al-adha - offerfesten

Id al-adha er en tre dager lang religiøs feiring for muslimer i hele verden. Denne offerfesten markerer slutten på den årlige pilegrimsferden til Mekka.

Muslimske menn i bønn i Nepal.

Bønn er en viktig del av markeringen av id al-adha.

©iStockphoto.com/Siraj Ahmad

Når er offerfesten?

Første dag av id al-adha faller på den tiende dagen i måneden dhu al-hijja, som er den 12. og siste måneden i den islamske kalenderen. Datoen for denne høytiden, som flere andre muslimske helligdager, fastsettes tradisjonelt av når man kan se månen på nattehimmelen etter siste nymåne. Denne skikken praktiseres litt ulikt i forskjellige land og trossamfunn.

Noen muslimske trossamfunn følger datoen som blir proklamert av religiøse autoriteter i andre land eller for den trosretningen de tilhører. Andre følger astronomiske observasjoner av månen på stedet de bor. Feiringen av id al-adha kan derfor falle på flere forskjellige dager.

Familiefeiring og festmåltid

Offerfesten kalles også id al-kabir, den store høytiden. Pilegrimer i Mina ved Mekka ofrer et dyr til minne om historien om Abraham som var villig til å ofre sin sønn. Slaktofferet utføres over hele den muslimske verden, men tar ulik form i forhold til lokale lover og regler for dyrehold. Feiringen omfatter uansett et festmåltid med kjøtt sammen med slekt og venner. Mange utveksler også gaver.

Id al-adha er en av de to store årlige islamske høytidene. Den andre er id al-fitr som avslutter den inntil 30 dager lange fastemåneden ramadan.