Hjem   Kalender   Merke- & helligdag   Norge   Halloween
Flagg for Norge

Halloween i Norge

I Norge markerer stadig flere Halloween, der unger kler seg ut og går fra hus til hus etter knask eller knep.

Er Halloween en offentlig fridag?

Halloween er på lørdag 31. oktober 2020. Det er ikke en offentlig fridag, og de fleste bedrifter i Norge følger ordinære åpningstider for denne ukedagen.

10 smilende barn i halloween-kostymer ber om knask eller knep på en trapp.

På halloween kler barn seg ut og går dør til dør for å få godteri.

Knask eller knep?

Etter solnedgang på halloween (allehelgensaften) kler barn seg ut og går fra dør til dør etter snop, og sier "knask eller knep", den norske versjonen av "trick or treat". Hvis ungene ikke får godteri, så kan de spille et puss på de som bor der, men denne delen er ikke så vanlig i Norge.

Tok av på 2000-tallet

Den norske markeringen av halloween fikk et gjennombrudd på 2000-tallet, og er i all hovedsak hentet fra den amerikanske feiringen, gjerne inspirert fra filmer og TV-serier. Mange skrekkfilmer utspilles på Halloween, og utkledningsfester for voksne preges av gresskar og skrekkfilm-estetikk.

Helgener og martyrer

Halloween kommer opprinnelig fra England og Irland, navnet er en sammensetning av "all hallows eve" som er det engelske navnet for allehelgensaften. Dette var opprinnelig en katolsk minnefest for helgener og martyrer som ikke har en egen dag i kalenderen. Halloween har også tatt opp trekk fra flere før-kristne høstfester, og den keltiske festen for dødsguden Samhain.

Irske og britiske immigranter tok med seg tradisjonene til USA, hvor det utviklet seg til dagens halloween-feiring.

Hodeskaller og død

Dødssymbolikken fra den meksikanske allehelgensfeiringen på de dødes dag, som er dagen etter Halloween, har også inspirert haloweenfeiringen med skjeletter, hodeskaller og flaggermus.

En lanterne av et uthult gresskar, eller Jack 'o' lantern, gjerne med et utskåret, skummelt ansikt, er kjent symbolikk fra haloweenfeiringen. En mulig forklaring for denne tradisjonen er at i Irland skar de ut lanterner av kålrot.

Når markeres Halloween andre år?

ÅrstallUkedagDatoNavnHva slags merkedag
2015lør31. oktHalloweenMerkedag
2016man31. oktHalloweenMerkedag
2017tir31. oktHalloweenMerkedag
2018ons31. oktHalloweenMerkedag
2019tor31. oktHalloweenMerkedag
2020lør31. oktHalloweenMerkedag
2021søn31. oktHalloweenMerkedag
2022man31. oktHalloweenMerkedag
2023tir31. oktHalloweenMerkedag
2024tor31. oktHalloweenMerkedag
2025fre31. oktHalloweenMerkedag

Vi oppdaterer kontinuerlig datoer og informasjon i vår database over fri- og helligdager. Hvis du ser noe som ikke stemmer, vennligst si fra.