Hjem   Tidssoner   Bakgrunn

Hvorfor bruker vi tidssoner?

Fram til slutten av 1800-tallet hadde alle steder sin egen lokaltid. Men da jernbanen kom til USA, ble det problematisk å holde styr på rutetidene når alle stasjonene hadde forskjellig tid.

Interactive Timezone Map from timeanddate.com

Tidssone-kart.

Tidssone-kart med oppdatert oversikt over alle verdens tidssoner.

©timeanddate.com

I 1883 ble det vedtatt at alle steder innenfor store regionale områder i USA skulle ha felles tid.

Fastlands-USA, unntatt Alaska, ble delt inn i fire ulike tidssoner med én times forskjell fra den forrige.

Utgangspunkt i Greenwich

Professor Charles Ferdinand Dowd tok utgangspunkt i Greenwich-observatoriet utenfor London når han definerte tidssonene. Utgangspunktet som alle de andre tidssonene ble regnet ut fra, var dengang Greenwich Mean Time (GMT), senere avløst av UTC (Koordinert universaltid). Selv om UTC overtok som standard allerede i 1972, er det fremdeles mange i dag som tror at GMT er verdens tidstandard.

Inndeling av tidssoner

Ideelt skulle tidssonene fulgt jordas lengdegrader, slik at hver tidssone dekker 15 lengdegrader. Slavisk bruk av dette systemet ville ført til at fastlands-Norge hadde hatt tre forskjellige tider å holde styr på: Bergen ville vært en time etter Oslo, og Alta ville vært en time før Oslo.

Det er mer hensiktsmessig å samle hele Norge innenfor én tidssone. Ettersom størstedelen av Norge ligger innenfor tidssonen som er én time foran UTC (UTC+1), som strekker seg fra 7.5 til 22.5 grader øst, har vi valgt å bruke denne for hele landet.

De fleste små land har gjort dette på samme måten, og tidssone-områdene (områder med felles normaltid) følger derfor ikke lengdegradene alle steder, men ofte nasjonale grenser isteden.

Hvor mange tidssoner?

Dersom alle tidssoner var en times forskjell fra hverandre, ville det vært 24 tidssoner, eller 25, dersom man teller med den internasjonale datolinja. Men det er mange tidssoner som bare er en halv time eller 45 minutters forskjell fra den forrige, dette gjelder blant annet India, deler av Australia og Nepal. Tilsammen er det altså 39 tidssoner i verden.

Det er heller ikke uvanlig at noen land endrer tidssoner fram og tilbake, slik at antallet endrer seg over tid.


Tema: Klokke

Universell tid UTC (UTC)

23:52:05

torsdag 22. juni 2017

UTC er verdens tids-standard

UTC er ikke en tidssone

Lokal tid i hele verden

Reklame

Hvordan måler vi tid?

  1. Hvordan virker tidssoner?
  2. Hva er UTC?
  3. Hva er et skuddsekund?
  4. Nøyaktig hvor lang er døgnet i dag?
  5. Klokkas historie
  6. Hva betyr am og pm?

Tid & tidssoner


Sommertid & normaltid

  1. Hva er sommertid?
  2. Når er det normaltid?
  3. Hvorfor har vi sommertid?

Tid & sted

Mer å lese

Business watch and one hundred dollar bill

Sommertidens historie

Amerikaneren Benjamin Franklin introduserte ideen om sommertid allerede i 1784, men vi begynte ikke å stille klokka fram og tilbake før under første verdenskrig. mer

Time lapse of the phases of the Moon

Månefasene

Halve månen er alltid opplyst sollys. Hvor mye av det reflekterte sollyset vi kan se fra jordkloden varierer fra dag til dag, og det er dette vi kaller månefaser. mer